c S
Nafta zaradi novih trgovinskih konfliktov še cenejša 31.05.2019 08:29 Singapur, 31. maja (STA) - Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju beležile nadaljnji trend padanja. Analitiki negativna gibanja pripisujejo mednarodnim trgovinskim konfliktom. Po trgovinskem sporu s Kitajsko so ZDA zdaj sprožile še trgovinski zaplet z Mehiko. Napovedale so namreč carine na vse blago iz te države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek po lokalnem času napovedal, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle petodstotne carine na vso blago iz Mehike. Ukrep bo začel veljati 10. junija, nato naj bi se carine postopoma povečale na 25 odstotkov. Mehika je v odzivu Trumpov ukrep označila za poguben in hkrati pozvala k dialogu.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v juliju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 55,99 dolarja, kar je 60 centov manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Za 85 centov so se pocenile tudi julijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 66,02 dolarja.