c S
Minister Šabeder danes s Fidesom o upoštevanju zdravniških standardov 31.05.2019 07:23 Ljubljana, 31. maja (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo danes sestal z vodstvom zdravniškega sindikata Fides. Govorili bodo o napovedi Fidesa, da bodo zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. Po Šabedrovem mnenju je rok, ki ga je postavil sindikat, nerealen. Tudi v zdravstvenih zavodih opozarjajo, da tega ne bo mogoče izpeljati.

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je odločitev glavnega odbora sindikata o doslednem upoštevanju standardov in normativov sporočil v začetku aprila. Poudaril je, da je modra knjiga kot del kolektivne pogodbe zdravniška pravica, od katere ne nameravajo odstopiti.

Šabeder se je že nekaj dni po Fidesovi napovedi srečal z vodstvom sindikata, a sestanek ni prinesel konkretnega dogovora. Tudi v tednih, ki so sledili, ni bilo zaznati, da sta strani zbližali stališča.

Kuštrin pa je v tem tednu znova poudaril, da je modra knjiga standardov in normativov pravica, ki jo imajo preobremenjeni zdravniki in zobozdravniki vselej možnost izkoristiti. Je pa dodal, da v Fidesu nimajo ne želje ne namena kogarkoli prisiliti, da to pravico izkoristi.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije in posameznih bolnišnicah pa ob tem opozarjajo, da implementacija standardov in normativov iz modre knjige z junijem ni mogoča. Na trgu namreč ni dovolj specialistov, dosledno upoštevanje normativov pa bi predstavljalo grožnjo javnemu zdravstvenemu sistemu in celo zdravju bolnikov. Upoštevanje izhodišč iz modre knjige bi pomenilo tudi zmanjšan obseg realizacije programa, posledično pa tudi izpad prihodkov in ogrožanje sanacije bolnišnic.