c S
Sindikat zdravstva in socialnega varstva bo vodila Irena Ilešič Čujovič 30.05.2019 15:09 Ljubljana, 30. maja (STA) - Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije bo po novem vodila Irena Ilešič Čujovič, ki je doslej na sindikatu delovala na področju nudenja pravne pomoči in zastopanja pravic članov sindikata v postopkih pred delodajalci ter pred upravnimi in sodnimi organi. Kot prvo nalogo je izpostavila določitev in uveljavitev standardov in normativov.

V izjavi za medije po izvolitvi na današnjem izrednem kongresu sindikata je njegova nova predsednica spomnila, da so lani decembra podpisali stavkovni sporazum z vlado, ki se je zavezala k določitvi normativov v dejavnosti. Z izjemo zdravnikov namreč za vse druge poklicne skupine še ni določeno, "koliko bi morali delati in posledično, koliko kadra bi moralo biti v zdravstvenih in socialno-varstvenih zavodih".

V teh se srečujejo s pomanjkanjem kadra. Kot je pojasnila Ilešič Čujevičeva, bodo prav standardi in normativi podlaga za določitev, koliko ga je potrebnega, na tej podlagi pa se bodo lahko pogovarjali tudi o izboljšanju razmer za delavce. Po besedah generalne sekretarke sindikata Dragice Kekec je pomanjkanje kadra veliko, nekje med 20 in 30 odstotki.

Prav to so bile tudi teme današnjega kongresa, na katerem so se med drugim dotaknili nedavno sprejetih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni in babiški negi ter aktivnosti za implementacijo tega dokumenta. Minister za zdravje Aleš Šabeder je soglasje k dokumentu po nekaj zapletih in usklajevanjih podpisal 17. maja.

Kekčeva je dejala, da je bil ta akt verjetno nekoliko spremenjen glede na prvotni predlog, s katerim so seznanjeni, novega pa z ministrstva še niso dobili. Obvestili so jih, da bodo imenovali delovno skupno, ki bo pomagala pri implementaciji sprejetih aktivnosti in kompetenc, njene sestave v sindikatu še ne poznajo.

Omenjeni dokument daje tudi podlago za pripravo standardov in normativov v zdravstveni negi. Kot je danes spomnila Kekčeva, morajo biti v skladu s stavkovnih sporazumom standardi in normativi za področje zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene oskrbe sprejeti do 30. septembra. Veljati pa naj bi začeli z januarjem 2020. Kekčeva upa, da se bo ministrstvo teh datumov držalo.

"Korak je bil narejen," je dejala, a obenem opozorila, da pa bo potrebnega še kar precej dela, da bodo ti standardi in normativi v predvidenem roku sprejeti. Pri tem je opozorila, da standarde in normative potrebujejo ne le zaposleni v zdravstveni negi, ampak tudi ostali zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.