c S
V Ljubljani prihodnji teden mednarodna razprava o ekonomski pravičnosti 30.05.2019 11:55 Ljubljana, 30. maja (STA) - V Ljubljani bo v ponedeljek in torek potekala mednarodna konferenca mreže Eurodad 2019 Razvojno financiranje v 21. stoletju: Ekonomska pravičnost za vse? Naslovila bo nespodbudne trende v uradni razvojni pomoči in podnebnem financiranju, naraščajoč javni dolg, izmikanje davkom ter spodbujanje zasebnih financ v pobudah razvojnega financiranja.

Na mednarodni konferenci bo okoli 170 akademikov, praktikov in svetovnih strokovnjakov civilne družbe skupaj analiziralo stanje svetovnega ekonomskega sistema, razpravljalo o prevladujočih strukturah finančnega upravljanja in pregledalo finančne tokove tudi znotraj in iz najrevnejših držav, je na današnji predstavitvi konference v Ljubljani povedala predstavnica organizatorja, Ekvilib Inštituta Maruša Babnik.

Organizatorji konference so prepričani, da se vlade kljub nedavni svetovni finančni krizi še vedno ne ozirajo na izkušnje, reforme svetovnega sistema ostajajo razdrobljene, neravnovesje moči pa nespremenjeno. Bistvena dela rešitve naj bi bila povečanje ekonomske pravičnosti in mobilizacija potrebnega financiranja za razvoj, a kljub zavezam svetovnih voditeljev še vedno niso bili sprejeti potrebni ukrepi.

Stopnje dolga so visoke, vse več držav se sooča z dolžniškimi krizami, običajni državljani pa tvegajo, da bodo plačali visoko ceno za neuspeh pri zagotavljanju trajnostnega reševanja dolga, navajajo.

Glavni nameni uradne razvojne pomoči naj bi bili vedno bolj ogroženi zaradi lastnih interesov donatorjev, splošne ravni sredstev, namenjenih za to pomoč pa ostajajo nedosežene.

Kot je izpostavil direktor platforme Sloga, ki je konferenco podprla, Albin Keuc, je tako tudi v Sloveniji, kjer je uradna razvojna pomoč lani dosegla okoli 70 milijonov evrov. To predstavlja 0,16 odstotka bruto nacionalnega dohodka, medtem ko se je Slovenija zavezala, da bo za ta namen do leta 2030 namenila 0,33 odstotka bruto nacionalnega dohodka, je spomnil.

Na splošno je po njegovih besedah pomembno, da se sredstva, namenjena za uradno razvojno pomoč, uporabi učinkovito, tako da se ne povzroči novih krivic.

Organizatorji izpostavljajo, da še vedno ni prišlo niti do obljubljene mobilizacije novih in dodatnih podnebnih financ. Keuc je v tej luči napovedal razpravo o tem, da se financiranje boja proti podnebnim spremembam ne bi smelo šteti v uradno razvojno pomoč, saj so podnebne posledice v državah v razvoju povzročile razvite države.

Na konferenci bo govora tudi o tem, da zaradi izogibanja davkom vlade vsako leto izpustijo iz rok milijarde evrov davčnih prihodkov. Kot je dejala Babnikova, se v družbi premalo pogovarjamo o davkih in potrebi po njih, države pa bi morale biti pri pripravi davčnih standardov in strategij enakopravne.

Organizatorji so zaskrbljeni tudi, ker finančni in gospodarski sistem vse prej kot spodbuja enakost med spoloma, pravičnost in človekove pravice.

Glede na to, da bo konferenca potekala v Sloveniji, bodo organizatorji izkoristili priložnost za pogovor o tem, kako se omenjena vprašanja kažejo v vzhodni in jugovzhodni evropski regiji, ter razpravo o tem, kako lahko regija aktivno prispeva k reševanju globalnih izzivov, je še napovedala Babnikova.

Mreža Eurodad mednarodno konferenco organizira v sodelovanju z Ekvilib Inštitutom in s podporo platforme Sloga, društva Focus in društva EnaBanda.