c S
Na Koroškem najboljšim inovatorjem podelili pet zlatih priznanj 30.05.2019 11:30 Ravne na Koroškem, 30. maja (STA) - V okviru dneva inovativnosti, ki poteka v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem, je GZS Koroška gospodarska zbornica danes podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji za letos. Pet zlatih priznanj je šlo v roke inovatorjem s področij jeklarstva, recikliranja, avtomobilske industrije in preprečevanja bolečin pri uporabi računalniške miške.

Dve zlati priznanji so prejeli inovatorji iz jeklarskega podjetja Sij Metal Ravne. Ena inovacija je povezana s toplotno obdelavo specialnih jekel, drugo inovacijo pa predstavlja novo, na zraku kaljivo orodno jeklo za delo v hladnem, ki je zaradi inovativnega koncepta legiranja s titanom novost v svetovnem merilu.

Pri razvoju novega jekla so poleg strokovnjakov iz Metala sodelovali še strokovnjaki podjetja Sij Ravne Systems ter Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo, pri testiranju pa sodelavci družbe Sij Acroni.

Z zlatim priznanjem je bila nagrajena tudi inovacija zaposlenih v slovenjgraškem podjetju Kopur. Nagrajena inovacija predstavlja nov postopek izdelave kompozitne plošče in 3D-izdelkov iz recikliranega materiala.

Gašper Kumprej in člani razvojne ekipe Mouzen so si zlato priznanje prislužili za ergonomično podporo roke. Gre za izdelek, ki preprečuje bolečine, ki nastanejo zaradi neprimernih gibov zapestja pri uporabi računalniške miške. Projekt Mouzen je trenutno aktiven na platformi Kickstarter in ima potencial na globalnem trgu, so zapisali pri GZS Koroški gospodarski zbornici.

Vilko Pustotnik in Aljoša Tušek iz podjetja Tushek Supercars pa sta prejela zlato priznanje za inovacijo s področja izdelave vozil na elektro pogon. Kot so navedli pri GZS Koroški gospodarski zbornici, inovacija rešuje globalni problem učinkovitosti elektro pogonskih sklopov, ciljna skupina uporabnikov inovacije pa je multiplicirana industrija, ki uporablja kakršenkoli elektro pogonski sklop, predvsem sta to avto in navtična industrija. Nagrajena inovatorja sta pri 12-letnem razvoju inovacije sodelovala z akademskimi ustanovami doma in v tujini.

Izmed petih z zlatim priznanjem nagrajenih inovacij so se na državni izbor uvrstile štiri inovacije. Poleg zlatih so danes podelili še osem srebrnih in štiri bronasta priznanja. Dogodek spremlja tudi okrogla miza na temo pomena povezovanja inovativnosti, znanja in izkušenj.