c S
Cene nafte pridobile 30.05.2019 09:02 Singapur, 30. maja (STA) - Cene nafte so si po sredinem padcu danes nekoliko opomogle. Podprli so jih podatki o znižanju ameriških zalog, je pa rast omejena zaradi skrbi, da bo ameriško-kitajska trgovinska vojna upočasnila gospodarsko rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena julija, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 69,71 dolarja, kar je 26 centov več kot ob koncu trgovanja v sredo. Teksaška lahka nafta za dobavo julija se je podražila za 38 centov na 59,19 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriške zaloge surove nafte so se v minulem tednu znižale, so pokazali v sredo objavljeni podatki zasebnega inštituta API, trg pa uradne podatke ameriške agencije za energije EIA pričakuje danes.

Vlagatelje skrbijo posledice trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. V sredo so za nov moment poskrbele objave v kitajskih medijih, da bi lahko Kitajska omejila izvoz redkih kovin, ki so potrebne za proizvodnjo elektronskih naprav, v ZDA.

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov vseh redkih kovin na svetu, ZDA pa 80 odstotkov svojih potreb pokrijejo z uvozom iz Kitajske, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.