c S
Na srečanju gospodarstvenikov Primorske o izzivih krožnega gospodarstva 30.05.2019 07:14 Tolmin, 29. maja (STA) - V Tolminu je danes potekalo 24. srečanje primorskih gospodarstvenikov. V okviru srečanja je potekal gospodarski forum na temo ravnanja z odpadki, na katerem so spregovorili o izzivih in možnostih za povezovanje podjetij za prehod v krožno gospodarstvo.

V sklopu gospodarskega foruma je direktorica službe za varstvo okolja pri Gospodarski zbornici Slovenije Janja Leban razmišljala o izzivih krožnega gospodarstva, predsednik komisije za ravnanje z odpadki pri Zbornici komunalnega gospodarstva Drago Drvarič je spregovoril o potencialih gospodarnega ravnanja z odpadki v podjetjih, podjetji Hit in Peloz pa sta predstavili primere dobrih praks na tem področju.

Na prireditvi, ki jo pripravlja območna severnoprimorska gospodarska zbornica, so podelili tudi priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelitve se je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je v svojem nagovoru predstavnikom gospodarstva izrazila podporo ministrstva pri njihovem delu.

"Z graditvijo in obnavljanjem cest in železnic in z dobro oskrbo z električno energijo skrbimo za to, da bo vaše delo lažje prišlo do uporabnikov, da bodo uporabniki vedno našli pot do vas in da se boste vi lahko povsem osredotočili na izboljševanje našega skupnega sveta," je dejala ministrica.

Severnoprimorska gospodarska zbornica je tudi letos izvedla javni razpis za najboljše inovacije severnoprimorske regije. Po besedah direktorice Nevenke Volk Rožič so zelo zadovoljni z izkupičkom, saj je na razpisu sodelovalo 107 inovatorjev, ki je prijavilo 18 inovacij, katerim so podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja.

Štiri inovacije, ki so prejele zlato priznanje bodo uvrščene tudi na državno tekmovanje. To so sladoledni lonci Alive, ki jih je razvil ajdovski Incom, 200-amperski elektronski rele, ki je rezultat dela razvojne ekipe podjetja Hidria Dieseltec iz Tolmina, elektronska kontrolna enota za električne pogone vozil, ki so jo razvili v podjetju Mahle Electric Drives, podjetje Kolektor KFH pa je bilo nagrajeno za svojo digitalno vizualizacijo v delovnih procesih.