c S
Gospodarstvo za uravnotežene rešitve pri prekarnosti 30.05.2019 07:14 Ljubljana, 29. maja (STA) - Težavo prekarnega dela v Sloveniji je mogoče reševati v dialogu vseh deležnikov, pri čemer je pomembno, da bodo rešitve sprejemljive tako za delavce kot za delodajalce, so ugotavljali na okrogli mizi z gospodarskim ministrom in vodji podjetij, ki je danes v Ljubljani potekala v okviru Nacionalne konference o odpravi prekarnosti.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pogreša razpravo o vzrokih za prekarnost. Sam ključni vzrok zanjo vidi v togi delovni zakonodaji. Prepričan je, da bi bilo ob lažjem zaposlovanju in odpuščanju več zaposlovanja za nedoločen čas, saj da se podjetja ne bi zatekala k obvodom, kot sta najemanje agencijskih delavcev in študentsko delo.

"Nikoli ne moremo z zakonodajo predpisati delodajalcem, da morajo nekoga zaposliti, če ga ne želijo. Gospodarstvo bo vedno en korak spredaj in bo našlo obvode," je povedal minister, sicer nekdanji direktor Term Olimia, in se zavzel za uravnotežene rešitve, ki bodo sprejemljive tako za delavce kot za delodajalce. Pri tem je treba zagotoviti socialno varnost delavcev in prek inšpekcije doseči, da se bodo izigravanja kaznovala, je dodal.

Predsednik družbe BTC Jože Mermal je ocenil, da s sankcioniranjem problematike ne bomo rešili, in izpostavil iskanje rešitev - tako znotraj podjetij kot na državni ravni - s pogovorom o težavah in možnih spremembah, predvsem pa z izboljšanjem medosebnih odnosov.

Poudaril je, da bi se morali vodilni v podjetjih pogovarjati z zaposlenimi in spoznati vzroke za njihove morebitne težave oz. nezadovoljstvo. Če bi bil predsednik vlade, bi Mermal na pogovor poklical vodilne gospodarstvenike, ki bi dali jasne zaveze, kako bodo ravnali, ter dajali lasten zgled.

Direktor podjetja BSH Hišni aparati in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je dejal, da se oblike zaposlitve spreminjajo in prilagajajo ter da zaradi različnih potreb - npr. po sodelovanju z zunanjimi raziskovalci - obstajajo različne oblike sodelovanja in pogodb. Je pa treba pri tem paziti, da so interesi obeh strani zaščiteni.

Izpostavil je, da npr. redno zaposleni inženir podjetje na leto stane 70.000 evrov, od česar inženir na svoj račun prejme 25.000 evrov, v primeru, da bi delal kot samostojni podjetnik, pa bi dobil 80 odstotkov več. Kljub pobudi z njihove strani, da bi spremenili status, se v podjetju za to niso odločili, ker bi razgradili enotnost razvojne ekipe, z inženirji pa so se pogovorili o prednostih in slabostih zaposlenosti v podjetju, je dejal Gorjup. Za rešitev težave prekarnosti v Sloveniji bi bilo po njegovem mnenju smiselno oblikovati mešano ekipi ljudi, ki bi pregledala različne oblike zaposlitev in vzroke za nezadovoljstvo ter predlagala ukrepe.

Podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek je ocenil, da je javni sektor glede zaposlovanja dovolj varen. Na občini so sicer druge oblike zaposlovanja uporabili le za začasne, projektne naloge, je dejal. Za mlade so začeli s projektom Kul služba, v okviru katerega lahko mladi spoznajo delo v občinskih podjetjih in se vključijo v občinski sistem, v katerem nato občinsko podjetje, ko jih potrebuje, išče nove sodelavce.

Direktor Inštituta za študije prekariata, ki je skupaj s Fakulteto za družbene vede, Ekonomsko fakulteto in Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani pripravilo konferenco, Črt Poglajen je izrazil upanje, da bodo ključni deležniki - država, gospodarstvo, civilna družba in stroka - naredili korak naprej, da bi okrepili temelje socialne države, produktivnost in pripadnost organizacijam ter povečali dostojnost dela in kakovost življenja delavcev.