c S
EIB soustanovila naložbeni sklad za spodbujanje čiste energije 29.05.2019 15:35 Bruselj, 29. maja (STA) - Evropska investicijska banka (EIB) in sklad Breakthrough Energy Ventures sta v torek ustanovila sto milijonov evrov vreden naložbeni sklad, ki bo inovativnim evropskim podjetjem pomagal razvijati in tržiti nove tehnologije za čisto energijo. Ob tem je bilo slišati pozive k dodatni krepitvi prizadevanj za spodbujanje čiste energije.

EIB in navedeni sklad sta projekt uradno zagnala med torkovim ministrskim vrhom Mission Innovation v Vancouvru v Kanadi. Članice pobude Mission Innovation in svetovna konvencija županov za podnebje in energijo pa so ob tem napovedali, da bodo okrepili medsebojno sodelovanje ter se tesneje povezali z državljani, lokalnimi oblastmi in nacionalnimi vladami, da bi spodbujali raziskave in inovacije, potrebne za pospešitev prehoda na čisto energijo, so sporočili iz Evropske komisije.

Komisija in Bill Gates, ki zastopa Breakthrough Energy Ventures, sta že oktobra lani napovedala ustanovitev skupnega naložbenega sklada za čisto energijo, v katerega bi vsaka partnerica prispevala po polovico sredstev. Mission Innovation pa je globalna pobuda 24 držav in Evropske komisije, ki so vzpostavile sodelovanje za uveljavljanje čiste energije na globalni ravni, da bi ta postala široko dostopna.

Po besedah podpredsednika Evropske komisije, zadolženega za energetsko politiko, Maroša Šefčoviča je prehod na brezogljično družbo nuja in ne več stvar izbire, zato je treba okrepiti prizadevanja za spodbujanje čiste energije.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas se je pridružil tem pozivom ter izrazil prepričanje, da sklad predstavlja učinkovit vir financiranja projektov prihodnosti. "Problematiko podnebnih sprememb lahko uspešno naslovimo le z združenimi močmi," je dodal.

Po Gatesovem mnenju sklad predstavlja odličen primer sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem. "Imamo sredstva, da naredimo pomenljivo razliko, in fleksibilnost za hitro ukrepanje. To je redka in močna kombinacija," je poudaril.

Pozivom k prehodu na čisto energijo se je pridružil tudi podpredsednik EIB, pristojen za inovacije, Ambroise Fayolle. Prepričan je, da je v torek ustanovljeni sklad pravi način za pospešitev tega prehoda.