c S
Hrvaška v prvem trimesečju s 3,9-odstotno gospodarsko rastjo 29.05.2019 15:14 Zagreb, 29. maja (STA) - Bruto domači proizvod (BDP) Hrvaške se je v prvem trimesečju letos realno povečal za 3,9 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot so izpostavili na hrvaškem statističnem uradu, gre za 19. zaporedno četrtletje z rastjo. Obenem je to najvišja četrtletna rast od konca leta 2007.

Hrvaška gospodarska rast je bila v letošnjem prvem četrtletju nekoliko hitrejša kot v zadnjem lanskem četrtletju, ko je bila 2,3-odstotna, so sporočili iz statističnega urada.

BDP se je v prvem trimesečju okrepil predvsem na račun večjega domačega povpraševanja in investicij. Potrošnja gospodinjstev se je v prvih treh mesecih okrepila za 4,4 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva pa za 11,5 odstotka.

Okrepila se je tudi potrošnja države, namreč za 3,1 odstotka. Hrvaški izvoz je bil v prvem četrtletju za 4,6 odstotka kot pred letom dni, uvoz pa za 7,7 odstotka.

BDP se je med januarjem in marcem letos po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 1,8 odstotka v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2018 oz. za 3,9 odstotka na letni ravni.

Hrvaško gospodarstvo se s tem krepi 19 četrtletij zapored, najvišja rast pa je bila v zadnjem četrtletju 2007, ko se je BDP zvišal za 4,2 odstotka.

Izpostavili so tudi, da je šlo za večjo rast od povprečja EU. Evropski statistični urad je pred kratkim objavil, da se je gospodarstvo EU v prvem trimesečju okrepilo za 0,5 odstotka v primerjavi s prejšnjim četrtletjem ter za 1,5 odstotka na letni ravni.