c S
Po neuspešnih pogajanjih aneks dva k splošnemu dogovoru 27. junija na arbitražo 29.05.2019 14:25 Ljubljana, 29. maja (STA) - Partnerji v zdravstvu so v ponedeljek začeli pogajanja o aneksu številka dva k splošnemu dogovoru in so jih še isti dan brez soglasja tudi končali. Kot so danes za STA pojasnili na Zdravniški zbornici Slovenije, so partnerji odločali o vseh 182 prispelih predlogih, a se pri glavnini teh niso uskladili, zato bo 27. junija potekala arbitraža.

Podpisniki splošnega dogovora bodo torej 27. junija na arbitraži znova skušali zbližati stališča o aneksu številka dva, s katerim naj bi zagotovili finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in za dodatno delo zdravnikov. Čas do takrat bodo izkoristili za usklajevanja. Če bo tudi arbitraža neuspešna, pa bo tako kot v primeru aneksa številka ena odločitev v rokah vlade.

Pogajanja o splošnem dogovoru letos vodi zbornica. Njena predsednica Zdenka Čebašek-Travnik je minuli teden ob robu izredne seje zbornične skupščine ocenila, da bo pot do aneksa številka dva zahtevna in "vroča". Na zbornici po njenih besedah pričakujejo, do bodo z njim zagotovili finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in za dodatno delo zdravnikov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je takrat pripomnil, da je že potrditev aneksa številka ena pokazala, da na ministrstvu mislijo resno. Opozoril je, da so si zadali dokaj kratko časovnico in naj bi aneks številka dva po najbolj optimističnem scenariju sprejeli do sredine julija. Obljubil je, da bodo skušali v čim večji meri prisluhniti predlagateljem.

Pogajanja o aneksu številka dva so se začela in tudi neuspešno končala le nekaj dni pred 1. junijem, ko naj bi po napovedi zdravniškega sindikata Fides z začetka aprila od tega dne dalje vsi zdravniki in zobozdravniki delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. Čebašek-Travnikova ni prepričana, da se bo udejanjila Fidesova napoved.

Po njenem mnenju se bodo zdravniki in zobozdravniki "težko odločili slediti nekim navodilom v nasprotju s svojim odnosom do bolnikov". Zato je treba nekaj več priprav, da se zdravniška služba organizira tako, da bo poskrbljeno za bolnike, je opozorila. Se je pa zavzela, da se standardi in normativi vendarle čim prej vgradijo v celoten zdravstveni sistem.

Šabeder je ob robu izredne seje skupščine zbornice tudi ocenil, da je rok, ki ga je postavil Fides, nerealen za implementacijo standardov in normativov. S takšnim stališčem bo ministrstvo tudi prišlo na sestanek s Fidesom, ki bo v petek. Vlada je sicer s potrditvijo aneksa ena k splošnemu dogovoru določila mejo 1895 glavarinskih količnikov, pri kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike.

Po ministrovih besedah aneks sam po sebi ničesar ne rešuje, je pa prvi korak na poti ukrepanja.