c S
Mežiški Tab načrtuje širitev proizvodnje v svoji severnomakedonski družbi 29.05.2019 13:49 Mežica, 29. maja (STA) - Tab Mežica, ki ima proizvodna podjetja v Sloveniji in Severni Makedoniji, letos in v prihodnjih treh letih načrtuje do 25 milijonov evrov vlaganj v svojo družbo v Severni Makedoniji Tab MAK. Z vlaganji bodo v podjetju v mestu Probištip širili proizvodnjo industrijskih in startnih baterij, so za STA potrdili v Tabu.

V severnomakedonskem podjetju iz skupine Tab je zdaj 414 zaposlenih, z naložbo pa se bo to število povečalo na okoli 500, so še pojasnili v mežiški tovarni akumulatorskih baterij.

Poleg proizvodnje industrijskih in startnih baterij se družba Tab MAK ukvarja tudi s pridobivanjem svinca z reciklažo svinčenega odpada. Direktor podjetja, ki letno ustvari prek 60 milijonov evrov prihodkov in posluje z dobičkom, je Peter Verčko.

Informacijo o načrtovanih vlaganjih mežiškega Taba sta po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA v torek v okviru uradnega obiska v Sloveniji omenila tudi predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev in njegov namestnik, pristojen za ekonomske zadeve, Kočo Agnjušev.

"Naložba je za nas zelo pomembna. Potrjuje, da imamo v naši državi prijazno poslovno okolje," je po navedbah tiskovne agencije MIA dejal Zaev. Med drugim je dodal, da načrtovana naložba v mestu Probištip podpira prizadevanja za enakomeren regionalni razvoj v državi, hkrati pa prispeva k temu, da mladi ostajajo v državi. Agnjušev pa je izpostavil, da je Tab MAK s tem prepoznal aktivnosti države v podporo naložbam.

Mežiški Tab sodi med najuspešnejša koroška podjetja. V zadnjih leti stopnjuje rekordno poslovanje. Tab Mežica je lani ustvaril 280,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Čisti dobiček je lani dosegel 26,5 milijona evrov, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2017. V Tabu tudi za letos načrtujejo nadaljnjo rast prihodkov in povečanje proizvodnje.

Celotna skupina Tab, ki ima več podjetij v Sloveniji in tujini, je lani ustvarila 336,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leta 2017. EBITDA za skupino za lani znaša 50,9 milijona evrov, čisti dobiček skupine pa je dosegel 31,6 milijona evrov in se je v primerjavi z letom 2017 povečal za 6,7 odstotka.

Za nakup Taba, ki je v zasebni lasti, se je lani resno zanimala južnoafriška družba Metair Investments, a je od načrtov odstopila. Aprila letos so se v javnosti okrepila ugibanja, da je družba vnovič naprodaj, a v Tabu morebitnih postopkov niso želeli komentirati.