c S
OECD izpostavil najboljše države za visokokvalificirane delavce migrante 29.05.2019 13:43 Berlin, 29. maja (STA) - Avstralija, Švedska, Švica, Nova Zelandija in Kanada po oceni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) nudijo najboljše pogoje visokokvalificiranim delavcem migrantom. Kot ugotavlja organizacija, omenjena peterica večinoma bogatih držav tudi sicer visokokvalificirani delovni sili nudi odlično okolje za razvoj spretnosti.

Enaka skupina držav, le da Avstralijo zamenja Norveška, je tudi najbolj privlačna za poslovneže, poročilo OECD in nemške fundacije Bertelsmann še povzema nemška tiskovna agencija dpa.

OECD je v analizi preverjal številne dejavnike v 36 državah članicah, vključno z dostopnostjo priložnosti, davčnim sistemom in kakovostjo življenja. Med drugim so zapisali, da so za terciarni študij najboljše Švica, Norveška, Nemčija, Finska in ZDA.

Organizacija velik prostor za napredek pri privabljanju visokokvalificirane delovne sile vidi v Izraelu, na Japonskem in v Turčiji.