c S
ArcelorMittal ob manjšem povpraševanju zmanjšuje proizvodnjo 29.05.2019 10:24 Luxembourg, 29. maja (STA) - Največji jeklarski koncern na svetu ArcelorMittal bo še zmanjšal proizvodnjo. Kot so danes sporočili iz družbe, morajo proizvodne zmogljivosti v Evropi prilagoditi manjšemu povpraševanju.

"Družba je še vedno na udaru zaradi šibkega povpraševanja in visoke ravni uvoza v Evropi," so zapisali v objavi na spletni strani.

Proizvodnjo bo že sedaj zmanjšal v tovarnah v Dunkerqueu v Franciji in Eisenhüttenstadtu v Nemčiji, v zadnjem četrtletju letos pa tudi v Bremnu v Nemčiji in Asturiasu v Španiji, v obeh zadnjih primerih bodo podaljšali prekinitev obratovanja, ki je načrtovana zaradi popravila plavžev.

"To je ponovno težka odločitev, a glede na šibkost na trgu ravnamo preudarno. Gre za začasen ukrep, ki ga bomo spremenili, ko se bodo pogoji izboljšali. V vmesnem času pa bodo zaposleni naša glavna prioriteta in storili bomo vse, da jih s socialnimi ukrepi podpiramo," je zapisal vodja ArcelorMittal Europe - Flat Products Geert van Poelvoorde.

ArcelorMittal je že 6. maja napovedal, da bo začasno ustavil proizvodnjo v Krakovu na Poljskem in jo omejil v Asturiasu v Španiji.

Koncern je v prvem četrtletju beležil padec dobička iz poslovanja za več kot tretjino. Kot razlog je navedel presežne zmogljivosti in nizke odkupne cene zaradi šibkejše gospodarske rasti in višjih cen surovin, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.