c S
Državni zbor pritrdil izenačitvi nadomestila med zadržanostjo z dela za vse darovalce 29.05.2019 07:06 Ljubljana, 28. maja (STA) - Državni zbor je na današnji seji z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki darovalce tkiv in organov po nadomestilu med začasno zadržanostjo z dela izenačuje z darovalci krvi. Novelo je vložil državni svet in je že med razpravo prejšnji teden naletela na enotno podporo.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju prinaša rešitev, po kateri se tudi nadomestilo med začasno zadržanostjo z dela zaradi darovanja tkiv in organov ves čas krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v višini 100-odstotne osnove, kot to velja pri darovanju krvi.

Predlogu državnega sveta po odpravi neenakopravne obravnave darovalcev, ki jo je leta 2012 prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf), so v razpravi prejšnji teden pritrdili v vseh poslanskih skupinah. Tudi iz vladnih vrst je bilo slišati, da noveli ne nasprotujejo.

Brez zadostne podpore DZ - za je glasovalo 36 poslancev, proti jih je bilo 43 - pa je na današnji seji ostalo dopolnilo iz vrst Levice, s katerim bi vsa bolniška nadomestila, ne le v primeru darovalcev, vrnili na višino pred sprejetjem Zujfa.

Po dopolnilu bi nadomestilo znova znašalo 100 odstotkov osnove med začasno zadržanostjo z dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve tkiva in organov v korist druge osebe, darovanja krvi in izolacije, ki jo odredi zdravnik, 90 odstotkov osnove zaradi bolezni ter 80 odstotkov osnove zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.