c S
Nov plačni sistem v Sij Metalu Ravne pripravljen predvidoma oktobra 29.05.2019 07:06 Ljubljana/Ravne na Koroškem, 28. maja (STA) - Po lanskih napetostih v koroških družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) in izvedeni opozorilni stavki se postopki prenove kadrovskih sistemov v skupini nadaljujejo. Nov plačni sistem za Sij Metal Ravne bo predvidoma pripravljen oktobra letos in ne že julija, kot sprva predvideno. Te dni pa zaposleni v skupini prejmejo 1400 evrov regresa.

V skupini Sij so sprva načrtovali izplačilo regresa zaposlenim v višini 1000 evrov neto, a so kasneje dogovorili za 400 evrov višji znesek. Kot so za STA pojasnili v skupini Sij, je 20. maja potekalo redno letno srečanje uprave skupine Sij, vodstev družb in reprezentativnih sindikatov, na katerem je uprava skupine Sij pripravila predlog o višjem izplačilu regresa zaposlenim, obenem pa je sindikatom predlagala tudi sklenitev dogovora o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost, o čemer so sicer usklajevanja običajno potekala ob zaključku leta.

Dogovori z zvezi s tem med družbami in sindikati so bili na Koroškem podpisani konec prejšnjega tedna, na Gorenjskem pa v ponedeljek. "Ob tem bi poudarili, da doseženi rezultati poslovanja oz. doseganje ciljev po gospodarskih načrtih družb ravno ne opravičujejo povišanja regresa, a se je uprava odločila, da prisluhne pobudi sindikatov in stopi naproti zaposlenim, kot že večkrat doslej," so navedli v skupini Sij. Regres bodo zaposleni prejeli do konca maja.

Glede prenove plačnega sistema v Sij Metalu Ravne, h kateri so pristopili konec lanskega leta, pa so v družbi za STA pojasnili, da so po optimističnem scenariju sprva zaključek načrtovali julija letos, a zdaj predvidevajo, da bodo prenovo zaključili oktobra letos. Razlog je "poglobljena izvedba projekta", v katerega vključujejo vse vodje in več kot tisoč zaposlenih, prav tako so v prenovo dodali aktivnosti na podlagi strokovnih stališč projektnega tima.

Glede podjetniške kolektivne pogodbe pa so v Metalu pojasnili, da je v povezavi s predvidenimi spremembami plačnega sistema in tudi v luči novih zakonodajnih sprememb poleg spremembe internih aktov družbe potrebna tudi ponovna uskladitev podjetniške kolektivne pogodbe. Izvedena bo ob dokončno potrjenih vsebinskih izhodiščih plačnega sistema, do takrat pa se v družbi uporablja obstoječa pogodba, ki velja še do 31. decembra 2019.

Glede novega sistema variabilnega mesečnega nagrajevanja, ki v Sij Metalu Ravne poteka od septembra lani, pa so navedli, da do izvedbe novega plačnega sistema večjih vsebinskih sprememb na tem področju ne načrtujejo.

V zvezi z vsemi omenjenimi aktivnostmi je predsednik koroške regijske organizacije Skei Vili Novak za STA danes dejal, da so z aktivnostmi in roki seznanjeni in da je sodelovanje z vodstvom skupine Sij oz. Metala Ravne dobro.