c S
Na nacionalni konferenci soočenje pogledov in rešitev prekarnosti 29.05.2019 07:33 Ljubljana, 29. maja (STA) - Inštitut za študije prekariata danes z ljubljanskimi fakultetami pripravlja Nacionalno konferenco o odpravi prekarnosti. Cilji so preveriti, kako posledice prekarnosti vidijo ministri, združiti rešitve, ki jih predlaga stroka, in ugotoviti, kako gospodarstvo odpravo prekarnosti umešča v kontekst družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Organizatorji bodo na konferenci v Ljubljani natančneje spremljali tri podmene. V okviru prve bodo pozorni na to, kako posledice prekarnosti razumejo ministri, pri čemer jih ne zanima njihov splošen pogled, temveč pogled znotraj lastnega sektorja.

Med predstavniki države ga bodo podali ministrica za delo Ksenija Klampfer, minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ministrica za pravosodje Andreja Katič, minister za javno upravo Rudi Medved, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar, predstavnica vlade Anja Kopač, glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić in predsednik DZ Dejan Židan.

Sledilo bo združevanje rešitev, kot jih vidi stroka, pri čemer bo na panelnem delu sodelovalo več kot 35 profesorjev in raziskovalcev. Pravni panel bo povezoval nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ekonomski dekanja ljubljanske ekonomske fakultete Metka Tekavčič, interdisciplinarni pa profesorica in raziskovalka na ljubljanski fakulteti za družbene vede Aleksandra Kanjuo Mrčela.

Tretja podmena bo osredotočena na to, kako gospodarstvo odpravo prekarnosti umešča v kontekst družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Na okrogli mizi bodo skušali na to vprašanje odgovoriti minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal in podžupan Mestne občine Ljubljane Dejan Crnek.

Dogodek inštitut organizira skupaj s Fakulteto za družbene vede, Ekonomsko fakulteto in Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani.