c S
Svet za konkurenčnost o prihodnosti enotnega trga 28.05.2019 15:35 Ljubljana, 28. maja (STA) - Na zasedanju gospodarskega dela sveta za konkurenčnost so ministri razpravljali o industriji, varstvu potrošnikov in vesoljski industriji. Osrednjo pozornost so namenili prihodnosti enotnega trga. Srečanja sta se udeležila državna sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti in Eva Štravs Podlogar.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, so udeleženci v ponedeljek menili, da je ključno, da se politika enotnega trga in industrijska politika razvijata tako, da bosta zagotavljali sinergije. Ključna za to sta odprava ovir in bolj učinkovito izvajanje obstoječega zakonodajnega okvira, so dodali.

Svet je potrdil sklepe o prihodnji industrijski strategiji 2030. Njihov namen je zagotoviti kontinuiteto pri pozivu Evropske komisije, da se čim prej pripravi prihodnjo industrijsko strategijo EU. Potrdil je sklepe o enotnem trgu, katerih namen je izpostavljena vloga dolgoročne vizije enotnega trga za globalno konkurenčnost gospodarstva EU, ter sklepe o turizmu, ki poudarjajo pomen turizma v strukturi gospodarstva EU, predvsem z vidika ustvarjanja rasti in delovnih mest.

V okviru zadnjega formalnega zasedanja v času romunskega predsedovanja EU so se ministri danes sestali s svetom Evropske vesoljske agencije. To se je zgodilo po osmih letih, udeleženci pa so se strinjali, da je treba sodelovanje okrepiti s ciljem večje koordinacije pri oblikovanju in izvajanju skupne evropske vesoljske politike ter spodbujanja konkurenčnosti vesoljske industrije.

Slovenija je poudarila, da se mora doseči večja notranja povezanost na področju vesolja v okviru EU, Evropske vesoljske agencije in držav članic. "Le z enotnim glasom lahko namreč na mednarodni ravni dosežemo odločilen vpliv in položaj," so poudarili na ministrstvu.