c S
Pozitivne ocene gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Severno Makedonijo 28.05.2019 15:25 Ljubljana, 28. maja (STA) - V okviru uradnega obiska premiera Severne Makedonije Zorana Zaeva v Sloveniji sta se danes sestala slovenski minister Zdravko Počivalšek in namestnik predsednika vlade Severne Makedonije Kočo Agnjušev. Med drugim sta pozitivno ocenila dosedanje gospodarsko sodelovanje držav in podpisala memorandum o sodelovanju na področju turizma.

"Gospodarski odnosi med državama so dobri. Trgovinska menjava je lani znašala 366 milijonov evrov, kar je za dobrih sedem odstotkov več kot leto poprej. Od tega je izvoz znašal 226,6 milijona evrov oziroma šest odstotkov več kot v letu 2017 ter uvoz 139,4 milijona evrov in je bil višji za dobrih 10 odstotkov. Slovenske naložbe v Severni Makedoniji so v letu 2017 znašale 357 milijonov evrov ter naložbe severnomakedonskih podjetij 18,3 milijona evrov," je med drugim stanje orisal slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Ob tem je poudaril ambiciozen cilj v naslednjih nekaj letih povečati trgovinsko menjavo med državama na 500 milijonov evrov. Priložnosti slovenskih podjetij vidi predvsem na področjih energetike ter prometne, javne in športne infrastrukture, prehrambne industrije in kmetijstva, industrije jekla in železa, turizma ter pri ekoloških projektih, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Namestnik predsednika vlade Severne Makedonije, zadolžen za ekonomske zadeve, Kočo Agnjušev, je v pogovorih poudaril politično stabilnost ter krepitev zaupanja v državne institucije. Vlada v državo privablja tuje investitorje, ki jim nudi olajšave in pomoč pri investicijah, pri čemer lahko finančna podpora dosega do 50 odstotkov realiziranih upravičenih stroškov, so povzeli na gospodarskem ministrstvu.

Počivalšek in Agnjušev sta v okviru srečanja podpisala memorandum o sodelovanju na področju turizma med slovenskim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter makedonskim ministrstvom za gospodarstvo. S tem sta izrazila zavedanje, da je turizem pomemben za medsebojno razumevanje in krepitev prijateljskih odnosov, ter da ima velik vpliv na gospodarski in kulturni razvoj obeh držav, so navedli na ministrstvu za gospodarstvo.

Slovenija in Severna Makedonija bosta na osnovi podpisanega memoranduma spodbujali vzpostavitev odnosov med turističnimi organizacijami, združenji ter organizatorji potovanj in turističnimi agencijami obeh držav. Medsebojno se bosta informirali o zakonodaji s področja turizma in strateških smernicah za razvoj turističnega gospodarstva. Obveščali se bosta tudi o investicijskih priložnostih na področju turizma, izmenjali izkušnje o dvigu kakovosti in varnosti v turizmu ter spodbujali usposabljanje zaposlenih.

Sogovornika sta se dogovorila tudi za organizacijo gospodarskih konferenc na področjih zdraviliškega in termalnega turizma ter prehranske industrije, predvsem sektorjev mesa, mleka in predelave sadja.

V okviru obiska Zaeva v Sloveniji, kamor je prišel na povabilo predsednika vlade Marjana Šarca, se ob 15. uri na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) začenja tudi Slovensko-makedonski poslovni forum, na katerem bodo uvodne nagovore imeli predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Severne Makedonije Branko Azeski ter oba premiera Šarec in Zaev. Forumu bo sledila predstavitvi poslovnih oz. investicijskih okolij Slovenije in Severne Makedonije.