c S
Maribox po dveh letih posluje uspešno in načrtuje nove naložbe 28.05.2019 15:14 Maribor, 28. maja (STA) - Mariborski Maribox, nekoč del propadlega Koloseja, že dve leti deluje samostojno pod okriljem družbe Projektor v sklopu finančne skupine KD Group. Potem ko so v času od prevzema objekta ob Dravi poskrbeli za posodobitev kinodvoran in uredili novo južno fasado, so danes napovedali še investicije v gostinsko dejavnost in okolico.

Maribox je pod okrilje KD Group prešel po prodaji zavarovalnice Adriatic Slovenica februarja letos, njihov lastnik pa je tudi lastnik nekaterih zemljišč v neposredni bližini. Kot je povedal vodja naložb za Slovenijo Damijan Korošec, je to ena izmed pomembnih naložb skupine, potem ko so objekt ponovno obudili.

"Projektor je izpeljal obsežne investicije, namenjene tako sanaciji objekta kot razvoju kinematografske dejavnosti, pa tudi v promocijo in implementacijo blagovne znamke in druge tehnološke posodobitve. Naš interes je, da je objekt sestavni del mesta, da se vklaplja vanj, velik zalogaj, ki je pred nami, pa so nove vsebine," je dejal Korošec.

Največji del poslovanja družbe Projektor po besedah njegovega direktorja Stipeta Jerića predstavlja kinematografska dejavnost, pri kateri so, glede na gibanje na slovenskem kinematografskem trgu, lani zabeležili nadpovprečno rast števila obiskovalcev. V prvem letu jih je obiskalo 176.239 gledalcev, lani že 208.786, kar predstavlja 18-odstotno rast, medtem ko je bila na slovenskem trgu lanska rast v povprečju le osemodstotna.

Porast števila gledalcev v podjetju pripisujejo novim obiskovalcem kina, saj niti konkurenčnemu kinematografu v Mariboru po Jerićevih besedah število obiskovalcev ni upadlo. S tem so se povzpeli na tretje mesto med več kot 50 slovenskimi kino prikazovalci, od katerih je devet multipleksov.

"Ob tem ni zanemarljivo dejstvo, da je Maribor edino mesto z dvema po velikosti konkurenčnima kino prikazovalcema. S tem smo povečali tudi tržni delež - s 7,5 v letu 2017 na 8,2 odstotka v letu 2018," je povedal Jerić.

Odkar delujejo pod novo blagovno znamko, beležijo tudi rast prihodkov. Leta 2017 so jih ustvarili slabih 1,8 milijona evrov, lani že več kot 2,1 milijona evrov. Povečali so tudi število zaposlenih in trenutno je v Mariboxu 13 redno zaposlenih sodelavcev, letos pa načrtujejo še dodatne zaposlitve. Redno sodelujejo še z desetimi študenti in prav toliko pogodbenimi sodelavci.

Po Jerićevih besedah je bila osnova za dobro poslovanje sanacija in posodobitev celotnega objekta, s poudarkom na kino dejavnosti. V prihodnje bodo krepili zlasti gostinsko dejavnost s ciljem zapolniti vse proste zmogljivosti objekta. V teku je prenova velike terase in skorajšnje odprtje dodatnega gostinskega lokala, pripravljeni so tudi projekti za prenovo gostinstva v pritličju objekta z novimi gostinskimi enotami.

Ob tem pa imajo skupaj z lastniki tudi zelo ambiciozne dolgoročne načrte, saj nameravajo ob sedanjem objektu graditi nove poslovne in stanovanjske objekte ter urediti mestno plažo ob Dravi. Za ta del načrtovanih investicij je že stekel postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta, v kratkem pa bo objavljen tudi vabljeni enostopenjski idejni natečaj za izbiro najprimernejše rešitve prostorske umestitve in fasadne opne stanovanjsko poslovnega objekta. Vse načrtovane projekte skupaj ocenjujejo na več kot 40 milijonov evrov.