c S
Predlog novele energetskega zakona nadaljuje zakonodajno pot 28.05.2019 14:26 Ljubljana, 28. maja (STA) - Vladni predlog novele energetskega zakona je primeren za nadaljnjo obravnavo, so danes sklenili poslanci DZ. Predlog, ki v slovenski pravni red prenaša evropske direktive in upošteva odločitev ustavnega sodišča, podpirajo koalicijske stranke in SNS, v prvem branju mu niso nasprotovali v Levici in SDS, medtem ko so mu v NSi odrekli podporo.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer je ocenil, da je sprejem novele pomemben za državo, državljane ter tudi za vse končne odjemalce električne energije, zemeljskega plina in ostalih energentov. Razlog za sprejem je več, v tem trenutku pa je pomembno to, da Evropska komisija Sloveniji očita nepravilen prenos dveh direktiv.

Komisija je namreč Sloveniji že poslala uradni opomin, ker ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti.

Zakon je treba uskladiti tudi zaradi odločbe ustavnega sodišča iz leta 2016, ki se nanaša na pridobitev plačila ustrezne denarne odškodnine zaradi gradnje energetske infrastrukture, in zaradi uskladitve s smernicami za državno pomoč. Poleg tega pa predlog novele vsebuje še druge manjše, a prav tako pomembne spremembe, s katerimi se najprej odpravljajo pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri izvajanju trenutno veljavnega zakona, je dejal državni sekretar.

Še ena pomembna novost je zakonska podlaga za sprejem uredbe, s katero bo vlada določila vrsto naprav za proizvodno električne energije iz obnovljivih virov energije ter soproizvodnjo toplote in električne energije, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje. "Predlog novele tudi sledi evropskim in svetovnim trendom prehoda v nizkoogljično družbo," je dodal.

Poslanec Franc Rosec (SDS) je ob prvem branju predloga novele napovedal, da poslanci največje opozicijske stranke predlogu ne bodo nasprotovali, bodo pa v nadaljevanju pričakovali pojasnila o tem, kaj se dogaja s pripravo energetskega koncepta. Spremembam v prvi obravnavi ni nasprotovala tudi Levica, ki bo v nadaljevanju postopka podporo pogojevala z umikom uvajanja plačljive regulacije v predlogu.