c S
Slovenjgraška občina v reorganizacijo uprave in racionalizacijo dveh projektov 28.05.2019 12:59 Slovenj Gradec, 28. maja (STA) - Skladno z napovedmi od lani novega župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja so se na občini lotili reorganizacije občinske uprave, ki naj bi tako delala še bolje in bila bližje občanom. Pred izvedbo dveh velikih naložb, gradnje bloka in bazena, pa se je občina odločila za racionalizacijo obeh projektov, so danes povedali na občini.

Doslej je bil na slovenjgraški mestni občini poleg županovega urada vzpostavljen še en urad in pod njim različni referati. Po novem pa bo organizacija dela na slovenjgraški občini razdeljena na urad župana, tri oddelke in organ skupne občinske uprave Koroške. Razen za urad župana so bili imenovani vodje posameznih enot, ki bodo funkcije nastopili predvidoma v juniju.

Reorganizacija občinske uprave, ki šteje 51 zaposlenih, ne predvideva odpuščanj ali dodatnih zaposlitev, je pa predvidenih nekaj upokojitev in več prerazporeditev zaposlenih. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala v. d. direktorice občinske uprave Darja Vrčkovnik, reorganizacija ni bila lahka, proces pa je trajal dva meseca. Trenutno je končna verzija sistemizacije delovnih mest v potrjevanju pri sindikatu, na občini pa računajo, da jo bodo uveljavili v juniju.

Namen reorganizacije je povečati učinkovitost, bolje razporediti delo in učinkovito uporabiti znanje zaposlenih, je med drugim pojasnila Vrčkovnikova. Po njenih besedah s tem uvajajo tudi več timskega dela, večji nadzor nad investicijami in porabo denarja, poleg tega bodo skušali pridobiti še več evropskih sredstev in sredstev iz drugih razpisov.

Slovenjgraška občina je sicer pred dvema velikima projektoma, sofinanciranima s sredstvi celostnih teritorialnih naložb. To sta gradnja bloka in bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov.

Za gradnjo bloka s 54 neprofitnimi stanovanji, skupno ocenjenega na 4,3 milijona evrov, je na razpis za izbiro izvajalca gradbenih del občina prejela štiri ponudbe, ki pa so vse presegale v proračunu letos predvidenih 4,1 milijona evrov. Za koliko so ponudbe presegle zagotovljena sredstva, na občini niso razkrili.

Občina se je odločila zavrniti vse prejete ponudbe in za pregled projekta ter njegovo racionalizacijo, je danes povedal župan Klugler. Upa, da bodo lahko tako znižali višine ponudb. Predvidoma junija bo občina objavila nov razpis, župan pa računa, da bi se gradnja začela jeseni in se zaključila v 15 mesecih.

Četudi občina še ni objavila razpisa za izbiro izvajalca gradbenih del za izgradnjo bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, projektantsko ocenjenega na 6,8 milijona evrov, pa se je tudi pri tem projektu že odločila za racionalizacijo. Župan verjame, da bo še pred poletjem tudi za ta projekt objavljen razpis za izbor izvajalca, rok za izgradnjo pa bo dve leti. Za oba omenjena velika projekta župan zagotavlja, da se vsebina ne bo spremenila, spremembe predvideva med drugim pri uporabljenih materialih.

Glede gradnje južne mestne obvoznice je Klugler danes povedal, da so po uskladitvi njenega priključka na tretjo razvojno os zdaj v fazi umeščanja v prostor in pridobivanja soglasij. Traso mora občina umestiti v prostor do marca 2020, da bo lahko postopke peljala vzporedno s postopki, vezanimi na tretjo razvojno os, je dejal župan. Med drugim je napovedal tudi vsebinsko oživitev mestnega jedra in reorganizacijo dejavnosti kulturnega doma.