c S
Evropske borze po spodbudnem začetku znova v rdečem 28.05.2019 10:36 Frankfurt, 28. maja (STA) - Evropske borze so drugi trgovalni dan začele z rastjo, trenutno pa so večinoma v rdečem. Na borznem parketu še vedno ugodno odmevajo izidi volitev v Evropski parlament, hkrati pa vztraja previdnost zaradi trgovinskega konflikta med ZDA in Kitajsko. Evro se ceni.

V Evropskem parlamentu tudi po volitvah ostaja najmočnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Na drugem mestu so znova socialdemokrati, na tretjem pa liberalci, ki so v primerjavi z letom 2014 pridobili največ poslancev med vsemi skupinami, kaže najnovejša projekcija sedežev v Evropskem parlamentu na podlagi delnih in končnih izidov.

Vlagatelji so pomirjeni, da bodo veliko večino zadržale proevropsko orientirane stranke, medtem ko so populisti in stranke skrajne desnice v nekaterih državah EU dobile manj sedežev od pričakovanj, vendar več, kot so jih imele doslej.

Previdnost zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko pa ostaja. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek dejal, da ZDA niso pripravljene na trgovinski sporazum s Pekingom, da pa ga pričakujejo v prihodnosti. Hkrati je na Japonskem pritisnil na premiera Shinza Abeja, saj si želi zmanjšanja primanjkljaja ZDA v trgovini z deželo vzhajajočega sonca.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,28 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,18 odstotka. Londonski FTSE 100 je medtem porasel za 0,22 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 0,33 odstotka, milanski FTSE Mib 0,89 odstotka, dunajski ATX pa 0,17 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu beleži 0,04-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1189 dolarja.

Azijske borze so sklenile v pozitivnem območju. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,37 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa je šel navzgor za 0,61 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je medtem porasel za 0,30 odstotka, seulski Kospi za 0,23 odstotka, All Ordinaries pa za 0,54 odstotka.