c S
Ministri EU o modernizaciji WTO 28.05.2019 10:05 Bruselj, 28. maja (STA) - Ministri EU za trgovino, med njimi državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, so v ponedeljek v Bruslju razpravljali o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter soglasno podprli aktivno in vodilno vlogo EU v promociji celovite modernizacije WTO, ki obsega oblikovanje pravil, spremljanje in reševanje sporov.

Svet EU je kot prioriteto izpostavil rešitev krize pritožbenega organa ter kot začasno rešitev potrdil zavezujoč in dvostopenjski sistem pritožb, kar je ključno tudi za Slovenijo. Hkrati je potrdil tudi pogajalske smernice za večstranska pogajanja o elektronskem poslovanju v okviru WTO, so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvij in tehnologijo.

Ministri so razpravljali tudi o trgovinskih odnosih med EU in ZDA. Svet je namreč aprila potrdil predlog mandatov za začetek pogajanj EU-ZDA za odpravo industrijskih tarif in za oceno skladnosti, kar je posledica zavez iz skupne izjave predsednikov Evropske komisije in ZDA, Jean-Clauda Junckerja in Donalda Trumpa iz julija lani. EU in ZDA sodelujeta tudi v okviru izvršilne delovne skupine. Ministri so podali še odziv na Trumpovo odločitev, da rok za uvedbo ukrepov na podlagi preiskave 232 za avtomobilski sektor podaljša za 180 dni.

"Ministri so predvsem pozvali h konstruktivnim odnosom s partnerico z namenom izognitve nadaljnjim eskalacijam ter opozorili, da morajo biti vse odločitve skladne s pravili WTO," so izpostavili na ministrstvu. Ob tem so poudarili, da so ZDA med državami zunaj EU za Slovenijo peta najpomembnejša trgovinska partnerica po vrednosti blagovne menjave - ta je leta 2018 presegla milijardo evrov.

Svet EU je razpravljal še o pripravah na podpis sporazuma o prosti trgovini ter sporazuma za zaščito naložb EU-Vietnam. Partnerici sta besedilo dogovora potrdili že julija 2018, podpis sporazuma EU-Vietnam pa je predviden za konec junija.

Govorili so tudi o nadaljnjem ukrepanju po marčnem zasedanju evropskega parlamenta, vključno z aktualnimi pogajanji v teku. Razprava je bila osredotočena predvsem na pogajanja z Mercosurjem, Avstralijo, Novo Zelandijo, Čilom in Indonezijo.

Slovenija kot izvozno usmerjeno gospodarstvo po pojasnilih Štravs Podlogarjeve podpira pogajanja za sklenitev sporazumov o prosti trgovini med EU in tretjimi državami, pri čemer pa ohranja stališča do občutljivih področij, zlasti kar zadeva kmetijstvo in varno hrano. Slovenija po njenem od Evropske komisije tako pričakuje preglednost trgovinskih pogajanj, tako v razmerju do institucij EU kot v razmerju do deležnikov in državljanov, so še navedli na ministrstvu.