c S
Mlekarna Planika lani z večjimi prihodki in dobičkom 28.05.2019 08:23 Kobarid, 28. maja (STA) - Mlekarna Planika je lani ustvarila 11,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 4,8 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 4,4 odstotka na 419.500 evrov. "Leto je bilo po obsegu proizvodnje, realiziranem prometu v mlekarni, trgovini in bifeju najuspešnejše doslej," je ocenila direktorica Anka Lipušček Miklavič.

Dobro poslovanje se je pokazalo ob tehnoloških posodobitvah. Direktorica kobariške mlekarne je za STA povedala, da so nenehne posodobitve potrebne: "Če jim ne slediš, te konkurenca prehiti." Novosti so tudi v njihovi industrijski prodajalni, kjer so kupcem ponudili t. i. mlekotoč za nakup mleka brez embalaže.

"Ena večjih pridobitev v lanskem letu pa je odprtje oglednega ekološkega posestva v Bovcu. Obiskovalci si lahko tam med drugim ogledajo živino na paši in stvari, ki so povezane s proizvodnjo ekološko pridelanega mleka," je pojasnila.

Posodobitve so vpeljali v uvajanje novih proizvodov, predvsem pri proizvodnji sirov. V kobariški mlekarni jih izdelujejo 11 vrst, pri izdelavi pa poleg mleka uporabljajo tudi druge lokalne in ekološke pridelke, kot so soška postrv, posušen divji origano in vršički industrijske konoplje.

Skupen odkup mleka je lani znašal nekaj manj kot 10 milijonov litrov, kar je 3,5 odstotka več kot predlani. Več odkupa so opravili v kmetijski zadrugi Idrija, nekaj manj pa v kmetijski zadrugi Tolmin, od katere sicer odkupijo največ surovega mleka.

Četrta največja mlekarna v Sloveniji, ki je v lasti Kmetijske zadruge Tolmin, 86 odstotkov proda na domačem trgu, ostalo izvozi. Ta delež se lani ni bistveno spremenil. So pa lani bistveno povečanje prodaje lastnih proizvodov dosegli pri ekološkem mleku in ekoloških jogurtih, kefirju, sirotki, siru Tolmincu ter siru Tolminc z geografskim poreklom, so navedli v družbi.

Četrta največja mlekarna v Sloveniji je lani zaposlovala 72 delavcev. Delo daje vsem pridelovalcem mleka v Zgornjem Posočju, ki želijo sodelovati, je dejala direktorica. "Odkupna cena mleka je poslovna skrivnost, je pa primerna pogojem, ki so v našem okolju težki. Cena je takšna, da omogoča našim kmetom, našim lastnikom, dokaj normalno preživetje in manjša vlaganja v njihove kmetije," je dodala.