c S
Impol v gradnjo nove hale za potrebe posla za BMW 28.05.2019 07:22 Slovenska Bistrica, 27. maja (STA) - Skupina Impol, ki je nedavno v svoji šibeniški tovarni zagnala novo proizvodno linijo za avtomobilsko industrijo, letos s pomembno naložbo začenja tudi na matični lokaciji v Slovenski Bistrici. Januarja so namreč prejeli nominacijo za pomemben posel z nemškim avtomobilskim proizvajalcem BMW, v ta namen pa bodo morali zgraditi novo proizvodno halo.

Kot so za STA pojasnili v bistriškem predelovalcu aluminija, bodo za prestižnega proizvajalca avtomobilov izdelovali obdelane aluminijaste palice, ki jih bo BMW vgrajeval v karoserije električnih avtomobilov in priključne hibride.

S tem bodo za najmanj pet let postali neposredni dobavitelj nemškemu podjetju, s katerim so sklenili posel v vrednosti 40 milijonov evrov. Njihove stiskane mehansko in površinsko obdelane profile bodo vgrajevali v novi model električnega terenskega vozila, ki naj bi na trg prišel predvidoma leta 2021, ter v priključne hibride najvišjega cenovnega razreda BMW.

Da so lahko postali dobavitelji BMW, morajo poslovni proces v celoti obvladovati sami, kar pomeni, da si ne smejo pomagati s poddobavitelji, prav tako so morali bodočim partnerjem dokazati, da so finančno stabilno podjetje.

Za potrebe omenjenega posla bodo v Slovenski Bistrici zgradili novo 3000 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo. Trenutno so v fazi pridobivanja dokumentacije, tudi gradbenega dovoljenja, graditi pa naj bi začeli v drugi polovici leta. To jih bo stalo 2,5 milijona evrov, proizvodna oprema pa še dodatnih skoraj štiri milijone evrov. S proizvodnjo naj bi začeli predvidoma konec leta 2020 oziroma v začetku leta 2021.

Impol bo v tem poslu edini dobavitelj aluminijskih palic družbi BMW za novega terenca, ob tem pa si obetajo tudi širitev poslov z omenjeno nemško družbo. Že zdaj se potegujejo še za dve nominaciji, ali jim bo uspelo, pa bodo izvedeli v drugi polovici leta. Samo za omenjeni že pridobljeni posel bodo potrebovali nekaj deset novih sodelavcev v proizvodnji, logistiki in kakovosti.

Skupina Impol je lani ustvarila za 728 milijonov evrov izvoza, od tega so samo v države Evropske unije prodali za 614 milijonov evrov izdelkov. Izvoz v ostale evropske države je znašal 50 milijonov evrov, na ostale celine pa so izvozili blago v vrednosti 64 milijonov evrov. Prisotni so v 50 različnih državah, med njimi je najpomembnejši nemški trg, kjer ustvarijo skoraj tretjino vse prodaje. Letos načrtujejo dodatno devet odstotkov višjo prodajo v tujini, ki naj bi ob koncu leta znašala 795 milijonov evrov.