c S
BiH in Srbija napovedujeta protiukrepe zaradi kosovskih carin 28.05.2019 07:21 Sarajevo/Zagreb, 27. maja (STA) - Bosna in Hercegovina ter Srbija sta danes pozvali Evropsko unijo, naj nujno pomaga rešiti trgovinski spor, ki ga je sprožilo Kosovo, ko je novembra lani uveljavilo 100-odstotne carine na blaga iz obeh držav. Če Priština spornih carin ne bo odpravila do 1. julija, sta Sarajevo in Beograd napovedala možnost protiukrepov.

Srednjeevropski sporazum o prosti trgovini (Cefta), ki je bil podpisan pred 13 leti, praktično ne velja, potem ko je Kosovo uvedlo carine na uvoz blaga iz BiH in Srbije. Zato je potrebno nujno posredovanje EU, da bi se spor uredil in vnovično vzpostavil režim prostega prometa blaga, sta na današnjem srečanju ocenila ministra za trgovino BiH in Srbije Mirko Šarović in Rasim Ljajić.

Vlada v Prištini je novembra lani uvedla visoke carine z namenom, da bi oblasti BiH in Srbije priznale neodvisnost Kosova. Beograd vztrajno zavrača priznanje Kosova, saj ga ima še vedno za svojo pokrajino, medtem ko priznanje BiH ovira veto srbske entitete Republike srbske.

Ukrep je povzročil veliko škode gospodarstvu obeh držav, so še izpostavili na današnjem sarajevskem srečanju. V preteklih šestih mesecih se je izvoz iz BiH na Kosovo zmanjšal za 97 odstotkov, vrednost izvoza je padla za 27 milijonov evrov. Srbski izvoz je medtem bil manjši za skoraj 190 milijonov evrov, kar je za 80 odstotkov manj, kot je bilo v enakem primerljivem obdobju pred uvedbo carin, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbski minister za trgovino Ljajić je dejal, da ima Srbija praktično milijon evrov škode dnevno. Izpostavil je, da zaradi visokih carin trpijo tudi državljani Kosova, ker so se cene na drobno zvišale za 5,3 odstotka, zunanjetrgovinski primanjkljaj Kosova pa se je okrepil s 5,4 na 6,4 odstotka.

Šarović in Ljajić sta soglašala, da mora Kosovo odpraviti sporne carine do 1. julija, ko bo v Parizu vrh držav Zahodnega Balkana. Če Priština do takrat ne bo popustila, bosta BiH in Srbija obravnavali možnosti za uvedbo protiukrepov, sta napovedala.

V skupni izjavi po srečanju sta pozvala EU, naj bolj odločno ukrepa za oživitev Cefte, ker je od tega odvisna tudi večja stopnja ekonomske integracije in normalizacija političnih razmer na Balkanu.