c S
ZSSS podpira ratifikacijo protokola za možnost pritožbe delavcev na ZN 27.05.2019 12:43 Ljubljana, 27. maja (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) podpira pobudo poslanca SD Milana Brgleza, naj Slovenija ratificira protokol k mednarodnemu paktu o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, ki delavcem omogoča pritožbo na Združene narode (ZN). Potrditev protokola naj bi pripomogla k uresničevanju ustavnega načela, da je Slovenija socialna država.

Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali v ZSSS, je Slovenija mednarodni pakt implementirala v svoj pravni red na podlagi akta o notifikaciji nasledstva glede konvencij Organizacije združenih narodov (OZN). Pakt predstavlja enega izmed temeljnih aktov s področja človekovih pravic, so spomnili.

"Med temeljne človekove pravice med drugim umešča tudi pravico do dela, do pravičnih in ugodnih delovnih pogojev, do socialne varnosti in pravico do ustreznega življenjskega standarda. Posebej je v aktu omenjena tudi pravica do ustanavljanja sindikatov in včlanjevanja vanje," so poudarili.

V ZSSS so zato prepričani, da je akt eden od temeljev za zagotavljanje in uresničevanje človekovih pravic, zlasti pravic delavcev, in ustrezne ravni socialne varnosti. "Lahko bi rekli, da je mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah protiutež tistim, ki želijo graditi razvoj in konkurenčnost gospodarstva na zmanjševanju pravic delavcev, na nizkih prihodkih in na nižanju socialnih pravic," so izpostavili.

"Zato je toliko bolj pomembno, da imajo ljudje možnost, da v okviru predvidenih pritožbenih postopkov terjajo odgovornost držav, če bi jim te odrekale dostop do teh pravic. In ravno to prinaša protokol k mednarodnemu paktu. Ekonomske, socialne in kulturne pravice se s pritožbenim postopkom in možnostjo uveljavljanja

teh pravic, tudi posameznikov, izenačujejo z ostalimi pravicami. Predvsem pa zavezuje države k preprečevanju kršitev," so dodali.

Potrditev protokola bi po njihovem prepričanju bistveno pripomogla k uresničevanju ustavnega načela, da je Slovenija socialna država. Skladno s tem upajo, da bo vlada sledila poslanski pobudi in da bo državni zbor v najkrajšem možnem času ratificiral protokol. "Slovenija bi s tem naredila velik korak naprej k uresničevanju ekonomskih socialnih pravic ljudi," so sklenili.