c S
Fiat Chrysler za združitev z Renaultom 27.05.2019 11:38 Rim/Pariz, 27. maja (STA) - Italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat Chrysler francoskemu konkurentu Renaultu predlaga združitev, s katero bi nastal tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, takoj za Volkswagnom in Toyoto, v katerem bi imela vsak po 50-odstotni lastniški delež. O Fiatovem predlogu bo beseda danes tekla na srečanju Renaultovega upravnega odbora.

Po Fiatovem predlogu bi z združitvijo nastalo podjetje, ki bi letno proizvedlo 8,7 milijona vozil, portfelj pa bi bil zelo širok in komplementaren, pokril bi namreč vse potrebe na trgu, od luksuznih avtomobilov do najbolj priljubljenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob upoštevanju Renaultovega partnerstva z japonskima Nissanom in Mitsubishijem pa bi nastal največji proizvajalec avtomobilov na svetu, skupaj bi namreč s proizvodnega traku letno odpeljalo več kot 15 milijonov vozil. Trenutno francosko-japonsko zavezništvo proizvede okoli 10,8 milijona vozil, medtem ko jih nemški Volkswagen in japonska Toyota približno 10,6 milijona.

Združitev bi bila po predlogu italijansko-ameriške družbe Fiat Chrysler Automobiles (FCA) izvedena prek novoustanovljenega krovnega podjetja s sedežem na Nizozemskem. Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v Fiatu, bi z združitvijo nastal svetovni voditelj 'električnih' tehnologij, premijskih blagovnih znamk, terencev SUV, dostavnih vozil in lahkih gospodarskih vozil.

Zaradi posla se po zagotovilih FCA ne bo zaprla nobena tovarna, letno pa naj bi bile sinergije združitve vredne pet milijard evrov poleg zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi. Združitev bi po poročanju dpa pomembno izboljšala kapitalsko učinkovitost in hitrost razvoja novih modelov. Delnice združenega podjetja naj bi kotirale na borzah v Parizu, New Yorku in Milanu.

Renaultov upravni odbor bo danes razpravljal o nezavezujočem predlogu. Po neuradnih informacijah francoske tiskovne agencije AFP naj danes ne bi sprejel odločitve, to bi lahko trajalo več dni ali celo tednov. Upravni odbor bo tako danes le pregledal, če je ponudba dovolj zrela za preučitev.

Francoska vlada, ki ima v Renaultu 15-odstotni delež, je po pojasnilih tiskovne predstavnice vlade Sibeth Ndiaye naklonjena potencialni združitvi Fiat-Chryslerja in Renaulta. "Vlada je naklonjena ... vendar morajo pogoji združitve podpirati Renaultovo poslovno rast in zaposlene," je po poročanju AFP dejala za francosko televizijo BFM.