c S
Evropske borze uvodoma navzgor 27.05.2019 10:55 Frankfurt, 27. maja (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so danes v znamenju pozitivnih gibanj. Vlagatelji so pod vplivom nedeljskih volitev v evropski parlament, pa tudi današnja pozitivna izjava predsednika ZDA Donalda Trumpa o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Odmeva tudi Fiatov predlog za združitev z Renaultom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je na obisku na Japonskem, kjer se je danes srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem, po srečanju pa med drugim ocenil, da obstaja zelo dobra možnost za sklenitev trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko.

Fiatov predlog za združitev z Renaultom, po katerem bi nastal tretji največji proizvajalcev avtomobilov na svetu in o katerem bo danes beseda tekla tudi na srečanju upravnega odbora francoskega avtomobilskega proizvajalca, je pospešil predvsem rast delnic omenjenih družb - zvišale so se za več kot 15 odstotkov.

Vlagatelji pa tudi ocenjujejo izid volitev v evropski parlament. Na volitvah so populisti in stranke skrajne desnice v nekaterih članicah dobili manj poslanskih sedežev od pričakovanj. Medtem je desnosredinska EPP obdržala največ poslancev.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure za 0,68 odstotka višje kot v petek. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 0,62 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 za 0,61 odstotka. V Londonu je borza zaprta.

Evro na borzi v Frankfurtu beleži 0,12-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1197 dolarja.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je pridobil 0,31 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa 1,38 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng se je medtem znižal za 0,24 odstotka, seulski Kospi za 0,05 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa za 0,01 odstotka.