c S
Ljubljanska občina išče izvajalce za dokončanje širitve Letališke ceste 25.05.2019 14:40 Ljubljana, 25. maja (STA) - Mestna občina Ljubljana je ta teden objavila javno naročilo za rekonstrukcijo Letališke ceste v štiripasovnico na odseku med križiščem z Bratislavsko ulico in ljubljansko obvoznico. S tem se bo zaključila širitev te vpadnice na območje poslovno-nakupovalnega središča BTC, kar bo povečalo njeno pretočnost.

Rok za vložitev prijav je 6. junij. Ljubljanska občina bo najprej ugotovila, katere prijave izpolnjujejo pogoje za izvedbo posla, v drugi fazi pa bo izbrane izvajalce pozvala k predložitvi prve ponudbe. V nadaljevanju bo, kot je to običaj pri projektih v Ljubljani, za izbor izvedla postopek pogajanj.

Predvidena je širitev obstoječega profila ceste, preureditev štirih križišč v krožišča s spiralno ureditvijo, torej s fizično ločenimi voznimi pasovi, ureditev novih površin za pešce in

kolesarje, ter prestavitev oz. zaščita komunalnih vodov na območju.

Predvidena je tudi zasaditev dvorednega javorovega drevoreda na celotnem območju, s čimer se bo ohranila in povezala trenutna drevesna zasaditev ter prostor povezal v celoto, je razvidno iz razpisne dokumentacije.

S projektom se bo zaključila širitev Letališke ceste, prek katere poteka tako intenzivni tovorni promet za tam locirana podjetja in logistični center BTC kot tudi dostop osebnih vozil na območje poslovno-nakupovalnega središča BTC. Prvi del ceste, od križišča s Kajuhovo do križišča z Bratislavsko ulico, je bil prenovljen in razširjen že pred leti.

V mestnem proračunu je za izvedbo projekta predvidenih 9,3 milijona evrov sredstev, od tega je po nedavno sprejetem rebalansu za letos predvidena poraba 585.000 evrov, v 2020 5,6 milijona in v 2021 nekaj več kot tri milijone evrov.

Rekonstrukcija Letališke ceste bo izvedena v kontekstu širšega projekta ureditve nekaterih ulic na območju nakupovalno-poslovnega središča BTC.

Šmartinsko cesto na križišču pri obvoznici ter Bratislavsko cesto že ureja in širi družba KPL s podizvajalcema Javno razsvetljavo in Kolektorjem CPG, prenovljena bo tudi Clevelandska cesta.

Dars bo medtem na severni ljubljanski obvoznici zgradil nov priključek z avtoceste na Leskoškovo cesto, na vzhodnem delu obvoznice pa bo kmalu začel z rekonstrukcijo priključka na v prihodnje torej štiripasovno Letališko cesto.

Na nekoliko daljši rok naj bi bili, kot so pred časom pisali v časniku Dnevnik, načrtovani tudi dve novi povezovalni cesti med Letališko in Zaloško cesto s podvozoma pod železniškimi tiri.

Vse te infrastrukturne naložbe naj bi olajšale izvedbo številnih načrtovanih investicij na območju, med drugim gradnjo nakupovalnega središča švedske Ikee in Mercatorjevega logističnega centra ter novega poslovnega sedeža. Skupaj naj bi bilo na območju BTC v prihodnjih letih za okoli 300 milijonov evrov investicij.