c S
Puklavec Family Wines lani vendarle z dobičkom 25.05.2019 14:40 Ormož, 25. maja (STA) - Ormoška družba Puklavec Family Wines, največja vinska klet v severovzhodnem delu Slovenije, je lani po skoraj desetih letih izdatnih vlaganj sedanjih lastnikov vendarle zabeležila dobiček, nekaj manj kot pol milijona evrov. Kot je povedal direktor Mitja Herga, so s tem naredili pomemben preboj, čeprav se bo lastnikom vložek povrnil šele čez leta.

Podjetje z okoli 170 zaposlenimi, ki upravlja z ormoško in ljutomersko kletjo, je lani ustvarilo 12,8 milijona evrov prihodkov, kar je bil po besedah Herge velik preskok. Letošnji cilji so podobni, predvsem želijo desetletno obdobje vlaganj družine Puklavec končati s pozitivnim rezultatom.

Bodo pa tudi vlaganja v letošnjem letu še vedno obsežna. Med drugim septembra v Ljubljani odpirajo prodajalno, v proizvodnem delu bodo precej investirali v leseno vinsko posodo, nedavno pa so v Makedoniji odprli novo butično vinsko klet, za katero so odšteli 1,6 milijona evrov. Ob tem po napovedih Herge začenjajo še večji projekt na področju prašičereje, s katero se, poleg poljedelstva, tudi ukvarjajo v sklopu skupine.

"Lanski letnik je bil zelo dober, trenutno še čakamo rezultate z nekaterih največjih svetovnih ocenjevanj, predvsem z Decanterja. Pričakujemo lepe rezultate in medalje," je dejal prvi mož ormoške vinske kleti.

Ker je bil letnik tudi precej obilen, to pomeni nekaj več izzivov pri prodaji na domačem trgu. Zelo dobro pa so začeli s prodajo letnika v tujini, predvsem na zahodnoevropskem trgu, čeprav tudi trgi na vzhodu Evrope, kot sta Češka in Poljska, predstavljajo vedno večji delež prodaje.

Seveda pa slovenski trg še vedno ostaja temelj njihove prodaje, saj so na njem lani ustvarili 42 odstotkov vseh prihodkov. Takoj za njim se je lani na drugo mesto uvrstila Hrvaška, ki je prehitela Nizozemsko, čeprav tudi ta beležijo rast. Dobre rezultate beležijo tudi na poljskem in britanskem trgu.

Vladimir Puklavec, poslovnež ormoških korenin, ki že dolga leta živi v Nemčiji, je samo v proizvodni del v Sloveniji v desetih letih vložil okoli 17 milijonov evrov. Med drugim so obnovili 272 hektarjev vinogradov, v Ormožu so investirali v fermentacijsko halo, polnilne linije ter peninski obrat.

Njihova zadnja investicija pa se je zgodila v makedonskem Negotinu, kjer so v nasade in novo butično vinsko klet z zmogljivostjo do 300.000 litrov vina vložili 1,6 milijona evrov. Za to naložbo so se odločili zaradi velikega povpraševanja po vrhunskih rdečih vinih, ki pa sicer pri njih predstavljajo zelo majhen delež, le okoli deset odstotkov celotne proizvodnje.

Sicer pa je omenjena družba že leta 2017 slovenskim kooperantom, od katerih odkupujejo grozdje, dala vedeti, da vsem ne nameravajo podaljševati pogodb, ki so se iztekle lani. Sodelovati nameravajo še naprej z večino, odkupa bo še vedno dovolj, morda za okoli 500 do 600 ton manj, a Herga pojasnjuje, da si želijo sodelovati s tistimi, ki sami vidijo v tem svojo prihodnost in so pripravljeni vlagati v svoje nasade.

Kot je pojasnil, je kar nekaj vinogradnikov že starejših, pravih naslednikov pa nimajo. "Nas pa veseli, da je zmeraj več takih, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo profesionalno in obdelujejo tudi do 20 hektarjev vinogradov in lahko skupaj razvijamo zgodbo glede sort in posegov v vinogradih," je še dodal Herga.

Puklavec Family Wines je eden največjih slovenskih izvoznikov vin, njihova vina so med drugim v ponudbi letalskih družb, kot so KLM, Brussels Airlines, Adria in Virgin Atlantic. V maloprodajnem sektorju so njihova vina dobro ustaljena v številnih velikih trgovskih verigah po svetu. Družba skupaj obdeluje 630 hektarjev lastnih vinogradov, s čimer so po površinah največja slovenska klet.