c S
Bertoncelj na bilateralnem srečanju v Lizboni 24.05.2019 14:14 Lizbona, 24. maja (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj se je danes v Lizboni srečal s predsednikom evroskupine, portugalskim ministrom za finance Mariom Centenom. Osredotočila sta se na vprašanje poglabljanja evropske monetarne unije ter unije kapitalskih trgov, so sporočili z ministrstva za finance.

Ministra sta na srečanju izmenjala stališča glede nekaterih odprtih vprašanj, ki izhajajo iz trenutnih razprav o poglabljanju evropske monetarne unije na ravni evroskupine. Bertoncelj je poudaril, da Slovenija podpira prizadevanja za dokončno vzpostavitev bančne unije, reformo Evropskega mehanizma za stabilnost in vzpostavitev enotnega kapitalskega trga EU.

Slovenija ostaja zavezana k časovnici, začrtani na zasedanju voditeljev evrskega območja decembra 2017 in junija 2018, ki daje poudarek dokončanju bančne unije in vzpostavitvi varovala za enotni reševalni sklad v okviru Evropskega mehanizma za stabilnost. Slovenija podpira pripravo širše reforme in spremembo pogodbe o ustanovitvi tega mehanizma, so navedli.

Na področju kapitalskega trga Slovenija podpira prizadevanja Evropske komisije za vzpostavitev enotnega trga EU kot privlačnega trga za dolgoročne naložbe, ki odpravlja ovire za pretok kapitala in plačil. V prizadevanjih za dokončno vzpostavitev bančne unije se Slovenija zavzema za vzpostavitev evropskega sistema jamstva za vloge.

Ministra sta se dotaknila tudi nekaterih drugih tem, med drugim sodelovanja obeh držav v okviru predsedovanja Svetu EU. Slovenija bo EU predsedovala v okviru tria z Nemčijo in Portugalsko. Nemčija bo povezavo vodila v drugi polovici leta 2020, Portugalska v prvi polovici leta 2021 in Slovenija v drugi polovici leta 2021.