c S
Letni dodatek za upokojence po prenovi pokojninskega zakona izplačan v treh razredih 24.05.2019 07:13 Ljubljana, 23. maja (STA) - Na koaliciji so se danes seznanili z napredkom v pogajanjih glede prenove zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V zakon bodo poskusili uvrstiti letni dodatek, dogovorili pa so se, da bo izplačan v treh razredih, je pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

"Govorili smo tudi o tem, da naj bi se letni dodatek upokojencem izplačal prej, se pravi v mesecu juniju. Tu nekje, kot ga dobijo tudi v javnem sektorju," je dodal.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je povedala, da so se seznanili tudi z napredkom v pogajanjih glede dvojnega statusa upokojencev. "Za nas je zlasti pomembno, da se nadaljuje s tem, kar je bilo dogovorjeno v koalicijski pogodbi," je pojasnila.

Predstavnik vladne pogajalske skupine pa je koalicijo seznanil tudi z dogovori glede odmernega odstotka.

Pogajalska skupina do konca pogajanj ne daje uradnih izjav. Po neuradnih informacijah pa so poglavje o odmernem odstotku zaprli. Po prvotnem predlogu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj bi odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe v šestih letih za oba spola znašal 63 odstotkov. A medtem ko bi to za moške, za katere zdaj velja odmerni odstotek v višini 57,25 odstotka, pomenilo pomembno izboljšanje, bi se ženskam položaj poslabšal. Za zavarovanke, ki bodo starostno pokojnino uveljavile do konca letošnjega leta, namreč veljavni zakon določa odmerni odstotek v višini 63,5 odstotka, torej 0,5 odstotka več od predloga ministrstva.

Toda po neuradnih informacijah naj bi se pogajalska skupina dogovorila, da se položaj nikomur ne bo poslabšal.

Ni pa še znano, ali bo obveljal predlog ministrstva, da se za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe upokojitvena starost postopoma od leta 2023 do 2034 dvigne s 65 na 67 let. Sindikalna stran opozarja, da bi moralo biti vprašanje višje upokojitvene starosti del celovitega pregleda pokojninskega sistema, ne pa manjših sprememb, kot so zdajšnja izhodišča ministrstva, je za STA dejal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki sodeluje v pogajalski skupini.