c S
Na kratko iz gospodarstva 24.05.2019 07:13 Ljubljana, 23. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

V teh dneh so v Delavski hranilnici, ki zadnja leta hitro širi poslovanje in tržni delež, izvedli vnovično dokapitalizacijo, tokrat v višini 5,8 milijona evrov. Kot poroča časnik Večer, je bila med večjimi vplačniki novih delnic državna Modra zavarovalnica, največji upravljavec sredstev dodatnega pokojninskega zavarovanja. Po neuradnih informacijah je z različnimi svojimi družbami vplačala za tri milijone evrov svežega kapitala, s čimer bo postala okoli šestodstotni lastnik. Delavska hranilnica, ki je v pretežni lasti sindikatov na čelu s Sindikatom vzgoje in izobraževanja, je zanimiva zaradi razvejane bančne mreže 38 poslovalnic po skoraj vsej Sloveniji in okrog 900 milijonov evrov presežka depozitov nad krediti. Stalno povečuje tudi bilančno vsoto, ki dosega 1,42 milijarde evrov. Za 21. junij je hranilnica sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu, da se skoraj celoten bilančni dobiček v višini nekaj manj kot 2,5 milijona evrov nameni za izplačilo dividend.

Skupščina Loterije Slovenija je danes sklenila, da se od 5,09 milijona evrov bilančnega dobička 5,05 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend v višini 68 evrov bruto na delnico. V znesku so upoštevane že izplačane vmesne dividende v višini 1,71 milijona evrov oz. 23 evrov bruto na delnico, razliko v višini 45 evrov bruto na delnico bo družba izplačala 7. junija, so sporočili iz družbe. Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico za poslovno leto 2018 in za revizorja družbe za poslovna leta 2019, 2020 in 2021 imenovali revizijsko družbo Deloitte Revizija.

Slovenski proizvajalci olivnega olja so na letošnjem ocenjevanju v New Yorku prejeli tri zlate in tri srebrne medalje. Z zlatim priznanjem so bila nagrajena olja proizvajalcev Morgan (olje Cuvee), Bučinel (Bučinel) in Grizovič (Viktorija), s srebrnim pa olja proizvajalcev Sirk (Belica), Jerebica (Jerebica) in Jakovčič (Giuliana), je poročal spletni portal Oliveoiltimes.com.

Vinska klet Zlati grič je na letošnjem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards prejela bronasto medaljo za sivi pinot letnik 2018, so danes sporočili iz družbe, ki v petek pripravlja dan odprtih vrat, v okviru katerega bodo pripravili pokušino vin in voden ogled vinske kleti.

Upravni odbor ameriškega proizvajalca tiskalnikov Lexmark za novega predsednika in izvršnega direktorja izbral Allena Waugermana. Waugerman je v družbi od leta 1991, od leta 2016 je bil podpredsednik in tehnološki direktor, so danes sporočili iz družbe.