c S
V Novi Gorici močno primanjkuje stanovanj, občina bi morala podpirati gradnjo 24.05.2019 07:21 Nova Gorica, 23. maja (STA) - Mestni svetniki občine Nova Gorica so danes potrdili poročilo Stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica (MONG), a ob tem izrazili številne kritike na račun stanovanjske problematike. Izrazili so pričakovanje, da se bo končno začelo kaj dogajati tudi pri reševanju tega vprašanja.

Kot je povedal direktor Stanovanjskega sklada Tomica Dumančić se v zadnjih desetih letih ni zgradilo nič in temu je primerna problematika. "Nič pa se ni zgradilo zaradi tega, ker ni bilo dovolj denarja. Potrebe po stanovanjih pa so velike, tako s strani mlajše populacije kot starejših," je po seji mestnega sveta za STA povedal Dumančić.

Stanovanjski sklad MONG naj bi pripravil neko dolgoročno strategijo. Dumančić je ob tem poudaril, da je treba ob pripravi ciljev, ki se jih nato zapiše v strategijo o stanovanjski gradnji, vedeti, s koliko denarja se lahko v prihodnje razpolaga. "Ne razumem te njihove filozofije, ki so jo izrazili, ob tem pa niso pripravljeni ničesar dati."

Novo občinsko vodstvo je ob začetku svojega mandata ugotovilo, da MONG nima primernih večjih zemljišč za stanovanjsko gradnjo in na to je opozoril tudi Dumančić. Druga težava pa so visoke cene vseh gradbenih storitev: "Cene so take, da ne moremo priti do gradbenega dovoljenja, tega pa rabimo, če se želimo prijaviti na razpisu za pridobitev sredstev pri republiškem stanovanjskem skladu, ker lastnega denarja nimamo."

Svetnik Robert Golob (Lista Roberta Goloba) je v razpravi spraševal, kje ves denar, ki naj bi ga po sprejetem sklepu pred desetimi leti občina - letno naj bi bilo to milijon evrov - namenila stanovanjskemu skladu za gradnjo novih stanovanj. In ob tem je še opozoril, da mora MONG skupaj s Stanovanjskim skladom začeti kupovati zemljišča, ki so naprodaj in primerna za stanovanjsko gradnjo. V MONG namreč primanjkuje tudi primernih zemljišč za individualno stanovanjsko gradnjo.

Ob koncu razprave so svetniki vendarle potrdili poročilo v upanju, da se bo končno začelo kaj dogajati tudi pri reševanju stanovanjske problematike.

V nadaljevanju so svetniki potrdili tudi poročila Javnega sklada malega gospodarstva Goriške, Primorskega tehnološkega parka in Regijske razvojne agencije Severne Primorske. Sprejeli so tudi občinski odlok o sofinanciranju opremljanja stanovanjskih objektov na območju MONG z malimi komunalnimi čistilnimi napravami ter potrdili predloge za razdelitev presežkov iz poslovanja nekaterih javnih zavodov.

Svetniki so poleg tega potrdili tudi subvencioniranje cene cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.