c S
Mauhlerjeva o pomenu razvoja multilateralne kvote CEMT-dovolilnic 23.05.2019 14:28 Leipzig, 23. maja (STA) - Državna sekretarka Nina Mauhler je na Mednarodnem prometnem forumu v Leipzigu poudarila pomen razvoja multilateralne kvote CEMT-dovolilnic in potrebo po odpravi rezervacij, ki jih imajo nekatere države glede njihove uporabe. Meni, da se le tako mednarodnim prevoznikom zagotovi enakopraven pristop do sistema za olajšanje prevoza v cestnem prometu.

Dovolilnica CEMT podjetjem dovoljuje, da opravljajo mednarodni cestni prevoz blaga med državami, ki so članice organizacije CEMT. Poleg članic OECD v organizacijo spadajo tudi številne vzhodne in jugovzhodne evropske države.

Letošnjemu forumu sicer predseduje Južna Koreja. Kot so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, je konferenca ITF največji dogodek in platforma za razpravo o prihodnosti prometa. Vrha se udeležijo najvišji predstavniki s področja prometa 59 držav članic, sodelujejo pa tudi predstavniki industrije in civilne družbe. Slovensko delegacijo vodi državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Mauhlerjeva.

Osrednji dogodek foruma je zaprto ministrsko zasedanje, kjer predstavniki 59 držav članic izmenjujejo stališča in podajajo mnenja na trenutna odprta vprašanja transportnega sektorja. Pomen dovolilnic CEMT je Mauhlerjeva izpostavila v okviru zaprte seje, ki je namenjena samo vodjem delegacij držav članic, so pojasnili.

V okviru konference se bo slovenska delegacija srečala tudi s predstavniki nemškega in portugalskega ministrstva, z namenom izmenjave informacij v zvezi z usklajevanjem programa tria predsedstev Svetu EU. Nemčija bo povezavo vodila v drugi polovici leta 2020, Portugalska pa v prvi polovici leta 2021, Slovenija pa bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Gre za prvo tovrstno srečanje v okviru priprav na predsedovanje, ki mu bodo do dokončne uskladitve programa sledila še druga, so pojasnili na ministrstvu.