c S
Predlogu novele energetskega zakona se v prvem branju obeta zelena luč 23.05.2019 14:01 Ljubljana, 23. maja (STA) - DZ je danes začel z obravnavo vladnega predloga novele energetskega zakona. Predlog bo po napovedih poslanskih skupin nadaljeval zakonodajno pot, saj so mu podporo napovedale vse koalicijske stranke in tudi poslanci SNS. V prvi obravnavi mu ne bodo nasprotovali poslanci SDS in Levice, medtem ko so proti v NSi.

"Sprejem novele je pomemben za državo, državljane ter tudi za vse končne odjemalce električne energije, zemeljskega plina in ostalih energentov. Razlog za sprejem je več, v tem trenutku pa je pomembno to, da Evropska komisija Sloveniji očita nepravilen prenos dveh direktiv," je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer.

Komisija je namreč Sloveniji že poslala uradni opomin, ker ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti.

Zakon je treba uskladiti tudi zaradi odločbe ustavnega sodišča iz leta 2016, ki se nanaša na pridobitev plačila ustrezne denarne odškodnine zaradi gradnje energetske infrastrukture, in zaradi uskladitve s smernicami za državno pomoč. Poleg tega pa predlog novele vsebuje še druge manjše, a ravno tako pomembne spremembe, s katerimi se najprej odpravljajo pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri izvajanju trenutno veljavnega zakona, je dejal državni sekretar.

Še ena pomembna novost je zakonska podlaga za sprejem uredbe, s katero bo vlada določila vrsto naprav za proizvodno električne energije iz obnovljivih virov energije ter soproizvodnjo toplote in električne energije, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje. "Predlog novele tudi sledi evropskim in svetovnim trendom prehoda v nizkoogljično družbo," je dodal.

Poslanec DeSUS Ivan Hršak je v razpravi spomnil, da je to še eden od poskusov sprejemanja novele energetskega zakona, in izrazil upanje, da bo ta bolj uspešen. Predlog novele je bil lani že v obravnavi v DZ, a prvič ni prestal obravnave, drugič pa ni prišel na vrsto zaradi prenehanja mandata prejšnjega sklica DZ.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je ob tem dejala, da bo sprejem novele olajšal ukrepe in politike za doseganje brezogljične družbe v Sloveniji.

S tem se je strinjal tudi Jani Prednik (SD), ki je dodal, da predlog prinaša ukrepe za večjo zaščito zaščite končnih odjemalcev energije, saj prepoveduje prodajo plina uporabnikom prek akviziterjev na terenu. Podporo je v imenu SMC napovedal Gregor Perič, ki je ob tem dejal, da se je pogosto na terenu pojavljajo, da so posredniki zavajali starejše občane, novela pa bo to preprečila.

Poslanci so pozdravili tudi širitev nabora upravičencev, ki se lahko prijavijo za sredstva Agencije za energijo. "Sprememba bo koristila vsem, tudi državi, saj bomo povečali delež obnovljivih virov energije," je dejal Andrej Rajh (SAB). Da je sprejem obravnavanih zakonodajnih sprememb nujen, se je strinjal tudi Dušan Šiško (SNS).

Poslanec Franc Rosec (SDS) je napovedal, da poslanci največje opozicijske stranke predlogu ne bodo nasprotovali, bodo pa v nadaljevanju pričakovali pojasnila o tem, kaj se dogaja s pripravo energetskega koncepta.

Luka Mesec (Levica) pa je ocenil, da predlagane spremembe prinašajo nekaj dobrih in nujnih sprememb, med drugim novela ureja zakonske podlage za temeljna pravila za skupnostno samooskrbo z elektriko. Vendar pa predlog prinaša tudi kup ukrepov, ki pomenijo prikrito podporo fosilnim gorivom, je dodal.

Levica v prvih obravnavi ne bo nasprotovala predlogu, nato pa bodo podporo pogojevali z umikom uvajanja plačljive regulacije v predlogu. "Ta je danes splošna obveznost in je brezplačna, s spremembami zakona pa se z brisanjem enega oklepaja uvaja plačljivost teh storitev in višjih dobičkih proizvajalcev električne energije," je dejal Mesec.

Predlogu pa nasprotujejo v NSi. Kot je ocenil njihov poslanec Aleksander Reberšek, se z vladnim predlogom uvaja nove dajatve za podjetja, ki bodo imela dodatne stroške, namesto da bi jim država pomagala z davčnimi spodbudami.