c S
Razpoloženje v nemškem gospodarstvu maja še nekoliko slabše 23.05.2019 14:00 München, 23. maja (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je maja še nekoliko poslabšalo, s čimer se nadaljuje negativni trend, ki se je začel avgusta lani. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je v primerjavi z aprilom znižal za 1,3 točke na 97,9 točke. Razlog je občutno slabša ocena trenutnih razmer.

Podkazalnik, ki meri ocene trenutnih razmer, se je namreč znižal za 2,8 točke na 100,6 točke, kazalnik pričakovanj za prihodnje mesece pa je ostal nespremenjen pri 95,3 točke, so sporočili iz inštituta.

Majska vrednost kazalnika je najnižja po koncu 2014 in nižja od pričakovanj analitikov, dodajajo tuje tiskovne agencije.

"Nemškemu gospodarstvu še vedno manjka dinamike," je ugotovil predsednik Ifa Clemens Fuest.

Največje poslabšanje razpoloženja so maja zabeležili v storitvenem sektorju, padec kazalnika pa je bil največji po aprilu 2013. Nekoliko manjši je bil upad kazalnika v trgovini na drobno, kjer so bili trgovci na debelo slabše razpoloženi, trgovci na drobno pa bolje.

V predelovalnem sektorju je razpoloženje ostalo bolj ali manj nespremenjeno, pri čemer so se pričakovanja za prihodnje mesece izboljšala prvič po septembru 2018, v gradbeništvu pa se po občutnem poslabšanju na prehodu v leto 2019 razpoloženje že nekaj mesecev izboljšuje. "Gradbeni bum se nadaljuje," je ocenil Fuest.

Ifo raziskavo izvaja na vzorcu približno 9000 podjetij. Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu.

V zadnjem času se paradni konj evropskega gospodarstva zaradi povečanih tveganj v globalnem gospodarstvu in trgovinskih trenj sooča z vse več napovedmi nižje gospodarske rasti od predhodnih pričakovanj. Po napovedih vlade v Berlinu naj bi rast letos dosegla le 0,5 odstotka, se bo pa po pričakovanjih prihodnje leto spet okrepila.