c S
Občina Krško bo polovico letošnjega naložbenega denarja namenila prometni infrastrukturi 23.05.2019 13:59 Krško, 23. maja (STA) - Občina Krško bo iz letošnjega proračuna, ki predvideva 41,4 milijona evrov odhodkov, 17 milijonov evrov namenila za naložbe. Dobra polovica od navedenega zneska oz. 8,9 milijona evrov bo šla za urejanje prometne infrastrukture, je na današnji novinarski konferenci z napovedjo prireditev ob občinskem prazniku povedal krški župan Miran Stanko.

Stanko je navedel, da bo krška občina, ki skrbi za skupaj 800 kilometrov občinskih cest, za zimsko-letno vzdrževanje teh letos odštela približno dva milijona evrov, drugače pa bo leto predvsem v znamenju zaključka gradnje tamkajšnje mestne obvoznice in s tem povezanih del.

Hkrati je za področje trajnostne mobilnosti napovedal, da letos načrtujejo izdelavo projekte dokumentacije za gradnjo savskega mosta za pešce v Krškem in gradnjo medmestnih kolesarskih povezav Krško-Kostanjevica na Krki ter Krško-Kozje. Načrtujejo tudi končanje kolesarske poti na Senovem, ki bo občino stala 200.000 evrov in ureditev približno 100.000 evrov vredne kolesarske steze v Sotelskem.

V načrtu imajo še gradnjo štirih novih izposojevališč koles v Krškem oz. pri tovarni Vipap, pri trgovini v njeni soseščini, pri zdravstvenem domu in pri parkirni hiši na Dalmatinovi ulici, s katerimi bodo nadgradili zdajšnji tovrstni avtomatski sistem, in gradnjo enega izposojevališča v Brestanici.

Ob železnici pri tovarni Vipap bodo uredili parkirišče po sistemu parkiraj in se odpelji z avtobusom, katerega vrednost so ocenili na približno 400.000 evrov. Za omenjeno naložbo so si zagotovili 250.000 evrov evropske podpore. Gradbena dela nameravajo začeti takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja, ki ga pričakujejo do konca tega meseca, je med drugim povedal Stanko.

Direktorica krške občinske uprave Melita Čopar je dodala, da bodo v Občini Krško sicer v počastitev letošnjega občinskega praznika, ki ga bodo praznovali 7. junija, pripravili skupaj 45 prireditev in med temi tudi več odprtij končanih naložb.

Ena od teh bo v ponedeljek, ko bodo namenu predali novozgrajeni nadhod nad železniško progo v Krškem, za katerega je občina skupaj s projektno dokumentacijo in nadzori odštela nekaj več kot 180.000 evrov, Slovenske železnice pa so poskrbele za inženiring in njegovo izvedbo, je še navedla Čoparjeva.