c S
Nemčija zaradi dieselgata z 90 milijoni evrov oglobila Bosch 23.05.2019 13:54 Stuttgart, 23. maja (STA) - Dobavitelj opreme Bosch bo moral zaradi vpletenosti v goljufanje z izpusti dizelskih vozil v Nemčiji plačati 90 milijonov evrov kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Globa je znatno nižja od tiste, ki je doletela avtomobilske proizvajalce Volkswagen, Audi in Porsche. Te je afera dieselgate skupaj stala več kot dve milijardi evrov.

Bosch je avtomobilskim proizvajalcem dobavljal nadzorne sisteme, ki jih je Volkswagen uporabljal za manipulacijo z emisijami dušikovih oksidov. Nemško tožilstvo je ob tem pojasnilo, da Bosch preiskujejo s predpostavko, da so za končni rezultat odgovorni zaposleni v avtomobilskih proizvajalcih, kljub temu pa bodo pod drobnogledom še naprej tudi Boschevi zaposleni.

Afera dieselgate je izbruhnila leta 2015. Takrat je Volkswagen priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo, s pomočjo katere so prestali okoljske teste. Dejansko so na cesti avtomobili v zrak izpuščali do 40-krat višje stopnje strupenih dušikovih oksidov od dovoljenih ravni.

Podobni sumi so se nato razširili še na druge avtomobilske proizvajalce.