c S
Kowarsch ostaja na čelu Adrie Airways 23.05.2019 13:53 Brnik, 23. maja (STA) - V Adrii Airways je prišlo do sprememb v vodenju družbe, a ne do zamenjave direktorja Holgerja Kowarscha, so v odzivu na poročanje spletnega portala EX-YU Aviation sporočili iz letalskega prevoznika. Kowarsch tako ostaja na čelu družbe, Estonec Sven Kukemelk pa bo v vodstvu odgovoren za sektor operative in bo še naprej vodil letalsko šolo.

Kowarsch bo, kot so pojasnili na Adrii Airways, še naprej odgovoren za finančni in komercialni sektor ter podporne službe. Se mu bo pa v vodstvu pridružil Kukemelk, ki bo bdel nad sektorjem operative.

"V dopolnjeni sestavi v vodstvu bo družba uspešnejše naslavljala vprašanja in izzive, s katerimi se srečujemo tako v Adrii kot v vseh evropskih prevoznikih," so za STA pojasnili v Adrii.

S tem so v Adrii zavrnili poročanje spletnega portala EX-YU Aviation, ki se sicer sklicuje na estonske medije, da bo Kukemelk Nemca Kowarscha zamenjal na položaju.

Kowarsch je vodenje Adrie prevzel februarja lani, nasledil pa je Arna Schusterja. Pod njegovim vodstvo je družba najprej povečala floto letal, uvedla nove linije in za nekaj časa vzpostavila tudi novo bazo v nemškem Paderbornu. A ta zagon je bil kratkega daha in družba nato se je začela soočati s težavami zaradi zamud in odpovedi letov ter problemov s kadri, njena izguba pa se je povečala. Lastniki so morali prevoznika zaradi grozeče insolventnosti konec lanskega leta tudi dokapitalizirati.

Nedavno je sledil tudi propad posla z ruskim podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC), v okviru katerega je bila poleg dolgoročnega najema 15 Suhojevih letal SSJ100 v igri tudi dokapitalizacija v višini okoli 10 milijonov evrov in vstop SCAC v lastništvo Adrie Airways. Strani sta krivdo za neuspeh posla pripisali ena drugi.

Kowarsch je sicer nedavno v pogovoru za STA povedal, da bo po zahtevni zimski sezoni, v kateri imajo letalski prevozniki običajno več težav pri poslovanju, poletna sezona po njihovih pričakovanjih boljša, tako da za letos ne načrtujejo več izgube.