c S
Davčna obremenitev stroškov dela lani malenkost nižja 23.05.2019 11:08 Ljubljana, 23. maja (STA) - V Sloveniji je bila davčna obremenitev stroškov dela lani 39,8-odstotna, kar je za 0,2 odstotne točke nižje kot predlani, je danes objavil državni statistični urad.

Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je v letu 2018 zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 39,8 odstotka namenjenih za plačilo davčnih bremen, 60,2 odstotka pa za neto plačo.

Davčna obremenitev za samsko osebo je v letu 2018 znašala 90,5 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi. To pomeni, da so se neto dohodki samske osebe pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali za 9,5 odstotka bruto plače, kar statistiki imenujejo past brezposelnosti.

Kazalnik past brezposelnosti prikazuje razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost; ta razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke in višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili na statističnem uradu. Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samsko osebo se je glede na leto 2017 znižala za 0,5 odstotne točke.

Davčna obremenitev plače za samsko osebo je v letu 2018 znašala 50,3 odstotka dodatne bruto plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto, za par z dvema otrokoma pa 99,9 odstotkov, kar imenujejo past nizkih plač.

Kazalnik past nizkih plač prikazuje razmerje v neto dohodkih zaposlene osebe pri prehodu na višje plačano delovno mesto (s 33 odstotkov na 67 odstotkov bruto plače povprečne zaposlene osebe) zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke in višje pripadajoče socialne transferje.

Davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto se je glede na leto 2017 za samsko osebo znižala za 0,9 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa se je znižala za 2,6 odstotne točke.