c S
Microsoft in Kolektor napovedala sodelovanje pri rešitvah za pametne tovarne 23.05.2019 10:43 Portorož, 23. maja (STA) - Microsoft in Kolektor sta v sredo na Microsoftovi konferenci napovedala dolgoročno partnersko sodelovanje pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari. Družbi pričakujeta, da bosta s sodelovanjem postavili temelje za inovativne izdelke in rešitve za četrto industrijsko revolucijo.

Kot so sporočili iz Microsofta, s Kolektorjem in njihovim inkubatorjem zagonskih podjetij Kolektor Digital sodelujejo pri razvoju rešitev za pametne tovarne. "Gre za prebojne, tehnološko zelo napredne rešitve, ki imajo po našem mnenju velik potencial za uspeh na svetovnem trgu," je pojasnila generalna direktorica Microsofta Slovenije Barbara Domicelj.

"S podpisom načelnega sporazuma smo naredili nov korak naprej v našem strateškem sodelovanju. Kolektor ni le stranka, ki uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije, temveč tudi pomemben partner, s katerim ustvarjamo prihodnost proizvodnje," je dodala. S tem po njenih besedah sledijo konceptu odprtega inoviranja, v katerem tako Microsoft kot Kolektor dostopata do dragocenega nabora izkušenj, domenskih znanj in poslovnih povezav.

Sporazum med Microsoftom in koncernom Kolektor predvideva sodelovanje pri projektih za dvig operativne učinkovitosti z avtomatizacijo, s strojnim učenjem in z napredno analitiko. Podjetji nameravata prav tako vzpostaviti sodelovanje pri razvoju naprednih proizvodnih storitev, ki bodo temeljile na Microsoftovi vodilni platformi v oblaku Azure, pri raziskovanju inovacij v poslovnih modelih ter pri projektih za dvig učinkovitosti zaposlenih v koncernu Kolektor s prenovo poslovnih procesov in tehnološko prenovo.

Da bi si v prihodnjih letih zagotovil trajen vir rasti, je Kolektor ustanovil svoj četrti poslovni steber Kolektor Digital. V njem trenutno po načelih odprtega inoviranja, in tudi v sodelovanju z zagonskimi podjetji in raziskovanimi inštitucijami, dela približno 50 strokovnjakov, od tega je skoraj polovica doktorjev znanosti z različnih področij; od umetne inteligence, robotike, senzorike, navidezne in obogatene resničnosti ter simulacijskih tehnologij do ekonomistov in strokovnjakov za marketing, ki skrbijo za razvoj poslovnih modelov in promocijo.