c S
Evropske borze v rdečem 23.05.2019 10:14 Frankfurt/Pariz/London, 23. maja (STA) - Tečaji delnic na borzah v Evropi se danes znižujejo. V središče pozornosti prihajajo evropske volitve, vzdušje med vlagatelji na borzah pa ostaja negativno zaradi zaostritve trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali borzni posredniki.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil ob okoli 9.30 na 1,07 odstotka nižji ravni kot ob koncu trgovanja v sredo.

Frankfurtski DAX je v prve pol ure trgovanja izgubil 1,09 odstotka, pariški CAC 40 1,06 odstotka, londonski FTSE 100 0,64 odstotka.

Na Dunaju je bil indeks ATX 1,06 odstotka v rdečem, v Milanu je indeks FTSE MIB izgubljal 0,90 odstotka, v Zürichu je SMI beležil 0,42-odstotni padec.

Na trgu čakajo na rezultate volitev v Evropski parlament. "Volitve v Evropski parlament prihajajo v središče pozornosti in vprašanje je, ali bo glavni rezultat tega dogodka vzdušje populizma in nasprotovanja EU," je za AFP dejal Konstantinos Anthis iz družbe ADSS.

V Veliki Britaniji in na Nizozemskem so danes kot prvi v EU začeli voliti nove člane Evropskega parlamenta. Volitve skupno 751 poslancev se bodo v 28 članicah unije vrstile do nedelje, ko bodo na volišča odšli državljani večine članic.

Borze v Aziji so medtem sledile sredinemu negativnemu vzdušju na Wall Streetu, ki ga povzroča zaostritev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

"Na trgu vrednostnih papirjev bodo verjetno morali opraviti prevrednotenje, da bi vračunali povečano tveganja, ki ga prinaša poslabšanje trgovinskih odnosov," je za AFP ocenil analitik pri Markets.com Neil Wilson in dodal, da je težava v tem, da je trg prepuščen na milost in nemilost medijskih objav in tvitov ameriškega predsednika.

Tokijski indeks Nikkei 225 je končal 0,62 odstotka, šanghajski SSE Composite 1,36 odstotka, hongkonški Hang Seng 1,69 odstotka, seulski Kospi 0,26 odstotka, singapurski STI 0,72 odstotka. Znižali so se tudi tečaji v Avstraliji, medtem ko so se v Indiji in na Novi Zelandiji zvišali.