c S
Telekom in A1 brez sprememb pri prodaji Huaweijevih telefonov 23.05.2019 07:07 Ljubljana, 22. maja (STA) - Slovenska ponudnika mobilnih storitev Telekom Slovenije in A1 Slovenija za zdaj ne načrtujeta sprememb pri prodaji pametnih telefonov kitajskega tehnološkega velikana Huawei. Kot zagotavljata, bodo telefoni te znamke do nadaljnjega delovali tako kot doslej. Nekateri mobilni operaterji po svetu medtem ustavljajo prodajo novih Huaweijevih naprav.

V Telekomu Slovenije so danes za STA pojasnili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov v zvezi z nedavno ameriško prepovedjo poslovanja s kitajskim Huaweijem. Kot so poudarili, so od proizvajalca in dobavitelja prejeli zagotovilo, da se do nadaljnjega za uporabnike in kupce Huaweijevih telefonov ne bo nič spremenilo. "Hkrati Huawei aktivno išče ustrezne dolgoročne rešitve," so dodali.

Tudi v A1 Slovenija so za STA povedali, da uporabniki po zagotovilih proizvajalca ne bodo opazili nobene spremembe. Še vedno bodo imeli dostop do sistema Android oz. do storitev, kot je Google Play, ter Googlovih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi, Youtube in Drive. "Za napovedi glede dolgoročnega položaja naprav Huawei v ponudbi A1 pa je v tem trenutku zaradi številnih neznank še prezgodaj," so navedli.

Nekateri ponudniki mobilnih storitev po svetu medtem danes napovedujejo zadržanje prodaje novih Huaweijevih pametnih telefonov. Drugi in tretji največji japonski ponudnik mobilnih storitev KDDI in Softbank sta sporočila, da sta se za to odločila, da bi pridobila čas za preučitev nastalega položaja in posledic ameriške prepovedi sodelovanja s kitajskim velikanom.

Da bo ustavil prednaročila za Huaweijeve pametne telefone, je napovedal tudi največji japonski ponudnik mobilnih storitev NTT Docomo, a same prodaje, napovedane za junij, še ni odpovedal.

Tudi britansko telekomunikacijsko podjetje EE, največji mobilni operater v Združenem kraljestvu, je danes sporočilo, da bo konec meseca zagnalo mobilno omrežje pete generacije (5G) in da pri tem v nasprotju s prvotnimi načrti uporabnikom ne bo ponudilo mobilnikov kitajskega Huaweija. Prav tako so naročila Huaweijevih mobilnikov, ki omogočajo uporabo 5G tehnologije, prekinili v največjem tekmecu EE, Vodafonu.

Ameriški tehnološki velikan Google je v nedeljo sporočil, da v skladu z odločitvijo ameriških oblasti prekinja sodelovanje s Huaweijem, s tem pa ustavlja prenos strojne in programske opreme ter tehničnih storitev. ZDA so nato prepoved poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom preložile za 90 dni.

Ameriški predsednik Donald Trump je izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, podpisal minuli teden. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.