c S
Evropska komisarka: Termin carinskih pogovorov z ZDA še odprt 23.05.2019 07:07 Pariz, 22. maja (STA) - ZDA po oceni evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström še niso pripravljene na pogovore o carinah z Evropejci. "Na strani EU smo že pripravljeni. Imamo mandat," je po današnjem srečanju z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Parizu dejala Švedinja.

Malmströmova ob robu ministrskega srečanja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni želela govoriti o datumu začetka pogovorov z ZDA. Na vprašanje, kako dolgo bi lahko trajali, pa je odgovorila, da bi šlo lahko za nekaj tednov.

"Še vedno mislimo, da je to mogoče v okviru mandata te (Evropske) komisije, vendar sta za tango seveda potrebna dva," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Mandat komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, ki zastopa članice povezave v trgovinskih zadevah, se izteče konec oktobra.

Države EU so pot pogajanjem za rešitev trgovinskega spora z ZDA odprle pred mesecem dni in mandat zanje podelile Malmströmovi. Tema pogajanj naj bi bila odprava carin na industrijsko blago. Del pogovorov pa naj bi bilo tudi tesnejše sodelovanje pri vzajemnem priznavanju standardov.

Predvsem pa bi morali z dogovorom preprečiti uvedbo dodatnih carin na evropske avtomobile, s katerimi grozi ameriški predsednik Donald Trump. Ameriška vlada je sicer prejšnji teden odločitev o uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU in tudi z Japonske preložila za pol leta.