c S
Po likvidaciji British Steel brez dela 5000 ljudi 22.05.2019 15:49 London, 22. maja (STA) - Pristojno sodišče v Londonu je danes razglasilo likvidacijo britanskega jeklarskega podjetja British Steel. Gre za hud udarec, saj bi bilo lahko ob delo okoli 5000 delavcev, prizadetih pa bi bilo lahko še 20.000 drugih ljudi, ki so v dobavni verigi podjetja. Britanska vlada se je že zavezala, da bo poskušala zavarovati proizvodne lokacije družbe.

"Vlada se je na vso moč trudila, da bi skupaj z British Steel, njegovim lastnikom, britanskim investitorjem Greybull Capital, in upniki preučila vse potencialne možnosti za rešitev podjetja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal britanski državni sekretar za gospodarstvo, energetiko in industrijo Greg Clark. "Pokazali smo pripravljenost za pomoč in podjetju nedavno zagotovili tudi sveža sredstva," je spomnil.

Zadnji pogovori se ne glede na to niso izšli, s premoženjem podjetja v likvidaciji pa se bo zdaj poplačalo dolgove.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je vlada v torek zavrnila pozive k nacionalizaciji jeklarja. British Steel naj bi jo prosil za posojilo v višini 75 milijonov funtov. Že pred tem pa si je ta mesec pri vladi zagotovil 120 milijonov funtov težko posojilo za kritje stroškov z naslova klimatske podnebne sheme EU.

V sindikatih so v odzivu na novico opozorili, da je kolaps drugega največjega jeklarja na Otoku "uničujoča novica za na tisoče delavcev v Veliki Britaniji".

Nemška tiskovna agencija dpa piše, da se je britanska vlada zavezala, da bo naredila vse, da zavaruje proizvodne lokacije na severovzhodu Anglije in z njimi delovna mesta. Clark je v tej luči napovedal sodelovanje z likvidacijskim upraviteljem, sindikati in dobavitelji.

Da je nadaljevanje operacij v tovarnah osrednja prioriteta, se je strinjal tudi likvidacijski upravitelj. Ob tem je napovedal, da bo British Steel v času postopka likvidacije in premisleka o njegovih poslih skrbel za poslovanje in dobavo strankam.

V Greybullu so krivdo za takšen razplet pripisali brexitu.

Evropska komisija je medtem zaradi zaskrbljujočih novic iz sektorja (poleg likvidacije British Steel je največji jeklarski koncern na svetu Arcelor Mittal napovedal zmanjšanje proizvodnje v Evropi) za danes napovedala konzultacije o stanju na trgu jekla.

"Trg jekla je sam po sebi pomemben za komisijo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.