c S
Kitajci od ameriškega Boeinga zahtevajo odškodnino 22.05.2019 12:18 Peking, 22. maja (STA) - Kitajska letalska prevoznika Air China in China Southern Airlines sta se pridružila letalskim družbam, ki od ameriškega proizvajalca letal Boeing zahtevajo odškodnino za prizemljitev letal 737 max. Zahteve kitajskih letalskih družb po kompenzaciji sicer prihajajo ravno v času zaostrene trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Prvi je Boeing za kritje stroškov, nastalih zaradi prizemljitve letal, zaprosil norveški nizkocenovni letalski prevoznik Norwegian Air, te dni pa se je za ta korak odločilo tudi več kitajskih letalskih družb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V torek se je s to zahtevo na ameriškega proizvajalca letal obrnil kitajski letalski prevoznik China Eastern Airlines, zdaj pa sta to storila še Air China in China Southern Airlines. Vse tri letalske družbe so v državni lasti.

Največjo floto letal 737 max ima China Southern Airlines, in sicer 24. Air China ima v lasti 15 letal tega tipa, China Eastern Airlines pa 14. Iz China Southern Airlines so sporočili, da so Boeing zaprosili za čimprejšnja pogajanja o kompenzaciji, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema dpa.

Zahteve kitajskih letalskih družb po kompenzaciji sicer prihajajo ravno v času zaostrene trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Ti dve državi sta v zadnjem obdobju močno okrepili carine na uvoz blaga ene in druge države. Poleg tega so ZDA prepovedale poslovanje s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei.

Prav kitajske oblasti so bile prve, ki so po marčnem strmoglavljenju letala 737 max družbe Ethiopian Airlines ukazale prizemljitev vseh letal 737 max. Oktobra lani je sicer strmoglavil tudi ta tip letala indonezijske družbe Lion Air.

Pozneje so Boeing 737 max prizemljili povsod po svetu.