c S
Še priložnosti za povečanje izvoza v Nemčijo 22.05.2019 11:04 Ljubljana, 22. maja (STA) - Nemčija je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, lanska menjava je bila rekordna, še vedno pa so priložnosti za slovenska podjetja in povečanje izvoza v Nemčijo, so ugotavljali na Nemškem forumu 2019, ki ga je danes v Ljubljani pripravila Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

Slovenski izvoz v Nemčijo raste za od pet do šest odstotkov letno, lani je dosegel rekordnih 6,3 milijarde evrov, in še vedno so priložnosti za slovenska podjetja, je poudarila predsednica zbornice Gertrud Rantzen. Med panogami je izpostavila tradicionalno najmočnejšo, avtomobilsko industrijo, kjer je že sedaj veliko slovenskih podjetij pomembnih dobaviteljev.

Močno raste logistika, vedno večji pomen, tudi v družbi, imajo okoljske tehnologije, demografski trendi napovedujejo več potreb po zdravstvenem varstvu, v okviru katerega sta pomembni farmacija in medicinska oprema, Nemčija je tudi največji evropski trg za informacijske tehnologije, komunikacije in varnostne tehnologije, je priložnosti navedla Rantznova.

Podjetje lahko na tujem trgu uspe, če se na to dobro pripravi, je dejal Jernej Tovšak z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Iskati mora dobre priložnosti in si upati," je dodal.

Država pri tem podjetjem nudi podporo, med drugim s svetovanjem, gospodarskimi delegacijami, skupnimi sejemskimi nastopi ter finančno podporo prek razpisov in vavčerjev, med drugim za digitalizacijo, statusno preoblikovanje, zaščito intelektualne lastnine, tržne raziskave na tujih trgih.

Napovedano pa je gospodarsko ohlajanje. "Pričakovanja za 2019 in 2020 so v najboljšem primeru previdna," je dejal stalni namestnik veleposlanika Nemčije v Sloveniji Bernhard Hauer in opozoril na tveganje, če bi prišlo do korenite spremembe trgovinskih režimov v svetu. Ob tem je poudaril, da morata obe državi izvesti potrebne strukturne ukrepe; za Slovenijo bi to bili ukrepi na trgu dela, glede davčne obremenitve, odprava birokratskih ovir in ustrezno usposabljanje delavcev.

Upočasnitev v nekaterih panogah občutijo, v nekaterih ne. Damjan Širca iz podjetja Epilog, ki razvija programsko opremo za notranjo logistiko, je dejal, da zaradi industrije 4.0 povpraševanje v njihov panogi ne upada. Dela je še vedno dovolj, se pa čakalna vrsta strank skrajšuje, je dodal.

Med nasveti morebitnim bodočim izvoznikom v Nemčijo je navedel, da je tam zelo pomembno spoštovanje pravil, kakovost izdelka ter razmerje med ceno in vrednostjo. Nemški partnerji so perfekcionisti, nadzorujejo, ali se izvaja dogovorjeno, v poslovnih odnosih ostajajo formalni, cenijo pa odločnost v pogajanjih, je dodal.

Na današnjem dogodku bodo med drugim spregovorili tudi o tehnični podpori, zavarovanju in financiranju nastopa na nemškem trgu, udeležbi na sejmih, ustanavljanju podjetij in prilagajanju proizvodnje zahtevam trga.